Міжбанк: аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП пожвавить ринок

Вівторок на валютному ринку пройде більш динамічно і активно в порівнянні з понеділком.

Незважаючи на сезон літніх відпусток, є фактори, які вплинуть сьогодні на поведінку учасників торгів, і Finance.ua прогнозує певне зростання обсягу операцій на міжбанку в межах до $200-220 млн при здійсненні до 570-610 угод.

Основна причина пожвавлення – сьогоднішній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП і зростання активності покупців валюти, залучених поступовим зниженням котирувань на торгах на тлі більш-менш стабільних продажів валюти експортерами. Це призводить до деякого перевищення пропозиції валюти на торгах, і вчора Нацбанк навіть викуповував надлишок долара в резерви по 27,60 гривень, чим і не дав долару просісти до мети в 27,50 до кінця сесії понеділка. Що стосується аукціону, то після консультацій з первинними дилерами чиновники залишили до розміщення тільки гривневі облігації на 126 і 917 днів (до цього думали ще розміщувати і на 343 дні) і доларові – на 540 днів. Обсяг продажів мінфінівці не обмежують.

Наявність у списку пропонованих паперів валютних ОВДП традиційно привертає увагу як місцевих, так і іноземних інвесторів, що дає непогані шанси для чиновників на велике розміщення держпаперів. За нашими прогнозами – не менше, ніж на $100-140 млн і до 3-5 млрд у гривні. Основними покупцями гривневих ОВДП вже традиційно залишаться держбанки і найбільші з українських фінустанов, а нерезиденти будуть активно купувати валютні облігації.

Такі значні обсяги операцій з ОВДП позначаться на ресурсному і на валютному ринках сьогодні і в середу, коли покупцям треба буде розрахуватися за них. Збільшення активності потенційних покупців ОВДП призведе до зростання статистики торгів на міжбанку.

Як і вчора, наявність необхідної пропозиції на міжбанку з боку експортерів дозволить покупцям активно торгуватися за курсом і не поспішати зі скупкою валюти. Іноземці продовжать купувати валюту невеликими обсягами в моменти максимально низьких котирувань протягом сесії, а спекулянти будуть заробляти в основному у форматі “в дві сторони” і за рахунок різниці готівкового і безготівкового курсів, але без особливих спроб “розігріти” котирування.

Курсовий тренд на торгах у вівторок буде формувати поведінку великих гравців і їхні курсові завдання, а також можливі інтервенції Нацбанку з викупу долара. Котирування НБУ при його виходах на торги залишаться головним орієнтиром для всіх учасників торгів.

Активізуються з купівлі валюти, за нашими даними, і іноземці, але свої операції вони будуть проводити ближче до обіду і невеликими порціями, щоб не провокувати спекулянтів на збільшення котирувань.

Обмінники продовжать працювати у форматі “з обороту” зі спредом між купівлею і продажем по долару в 15-20 копійок і по євро – в 20-25 копійок. Фінансисти при виставленні готівкових котирувань будуть орієнтуватися на поведінку міжбанку, а також на реальний попит і пропозицію на валюту з боку населення і крос-курс пари євро/долар на міжнародних ринках.

Курси міжбанку, за прогнозом Finance.ua, на 11 серпня перебуватимуть у межах: долар – коридор 27,48 – 27,75 гривень, євро – коридор 32,15 – 32,68 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати в межах: долар – коридор котирувань купівель і продажів 27,35 – 27,80 гривень, євро – коридор 31,90 – 32,80 гривень.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *