Міжнародна комісія юристів в ООН закликала українську владу утримуватися від будь-яких дій, що порушують принципи незалежності судової влади, а також скасувати призупинення повноважень Голови Конституційного Суду України

До Конституційного Суду України 23 березня надійшов електронний лист від Міжнародної комісії юристів в ООН, яким було поінформовано, що 22 березня 2021 року в Раді Організації Об’єднаних Націй з прав людини Міжнародна комісія юристів (МКЮ) закликала українську владу створити умови, за яких буде гарантовано безпеку адвокатів і незалежність судової системи. З відповідним зверненням до Президента Ради ООН з прав людини пані Нажат Шамім виступив Представник Міжнародної комісії юристів в ООН Массімо Фріґо.

Міжнародна комісія юристів, зокрема,  закликає Україну забезпечити швидке, ретельне, неупереджене і незалежне розслідування всіх випадків нападів на адвокатів з подальшим притягненням винних до відповідальності та утримуватися від будь-яких дій, що порушують принципи незалежності судової влади, а також скасувати призупинення повноважень Голови Конституційного Суду.

Текст промови та відеозвернення Представника МКЮ в ООН доступні за посиланням: https://www.icj.org/at-un-icj-calls-on-ukraine-to-ensure-security-of-lawyers-and-judicial-independence/

Надаємо неофіційний переклад Звернення Представника МКЮ в ООН Массімо Фріґо до Президента Ради ООН з прав людини пані Нажат Шамім

“Пані Президенте!

В Україні низка адвокатів, включаючи тих, хто захищає права людини в судах і поза ними, зіштовхуються з погрозами, переслідуваннями та іншими посяганнями на їхню безпеку.

Адвокати продовжують перебувати у зв’язках зі своїми клієнтами і можуть зіштовхнутися зі шкідливими наслідками через здійснюване ними представництво.

Наприклад, у листопаді 2020 року місцевий прокурор та кілька інших людей здійснили фізичний напад на адвоката Миколу Осипчука в судовій залі районного суду. Схема таких нападів була представлена МКЮ у звіті, опублікованому минулого року.

МКЮ також стурбована недавніми спробами втручання уряду в незалежність судової влади в Україні.

Міжнародна комісія юристів схвалює відкликання президентського законопроєкту, згідно з яким повноваження всіх суддів Конституційного Суду були б припинені. Однак викликає занепокоєння те, що після порушення кримінальної справи проти Голови Конституційного Суду, його було відсторонено за рішенням Президента України. Це рішення, базоване на сумнівному правовому підґрунті, підриває незалежність судової влади.

МКЮ  закликає Україну:

– забезпечити швидке, ретельне, неупереджене і незалежне розслідування всіх випадків нападів на адвокатів з подальшим притягненням винних до відповідальності;

– утримуватися від будь-яких дій, що порушують принципи незалежності судової влади, а також скасувати призупинення повноважень Голови Конституційного Суду.

            Дякую”

Інформує відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *