Міжнародні резерви НБУ в березні скоротилися на $2,1 млрд

Станом на 1 квітня міжнародні резерви України становили $24,923 млрд (в еквіваленті).

За даними Національного банку, в березні міжнародні резерви зменшилися на 7,8% і повернулися до рівня, близького до показників початку року.

«Зменшення міжнародних резервів упродовж березня було зумовлене, насамперед, значними обсягами валютних інтервенцій Національного банку, спрямованими на згладжування надмірних курсових коливань через ажіотажний попит на валюту з боку бізнесу та населення», – йдеться в повідомленні.

Чистий продаж валюти Нацбанком на міжбанківському ринку у березні становив $2,19 млрд, що дало змогу задовольнити попит бізнесу та населення. Наприкінці місяця ситуація на валютному ринку нормалізувалася, тому НБУ повернувся до інтервенцій із купівлі валюти.

Загалом для згладжування надмірних курсових коливань і недопущення погіршення девальваційних та інфляційних очікувань центробанк продав $2,45 млрд, а купив – $264 млн.

При цьому обсяг валютних надходжень від експорту в березні зберігався на стабільному рівні.

На динаміку резервів упродовж місяця також вплинули операції Кабміну з управління держборгом. На обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті загалом було спрямовано $1124,3 млн (в еквіваленті).

З них $536,7 млн сплачено за облігаціями зовнішньої державної позики (ОЗДП), $409,3 млн – за зобов’язаннями уряду та НБУ перед МВФ. Решта коштів сплачена за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами та міжнародними фінансовими організаціями.

Ці витрати з резервів були врівноважені надходженнями: $873,2 млн та 276,9 млн євро за рахунок розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованих у іноземній валюті.

Нацбанк також провів переоцінку фінансових інструментів (внаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют) та інші операції, внаслідок чого резерви зросли на $16,6 млн (в еквіваленті).

За даними НБУ, поточний обсяг міжнародних резервів покриває 3,7 місяці майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Нацбанку.

Нагадаємо, станом на 1 березня міжнародні резерви України за уточненими даними становили $27 млрд (в еквіваленті), що на $419,6 млн більше, ніж у попередніх даних.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *