Мобілізаційні правила для юристів: прокурори та судді звільнені, адвокатам допускається відстрочка

Мобілізаційні правила для юристів: прокурори та судді звільнені, адвокатам допускається відстрочка

Конституція гарантує громадянам право на захист, який сьогодні забезпечує адвокатура. При цьому правоохоронці і судді звільнені від мобілізації, а адвокати можуть бути призвані. Тож останні мають отримати відстрочку.

Таку «пільгу», за задумом авторів законодавчої ініціативи, мають отримати не всі. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «ADVOKAT POST».

Текст відповідного проекту Закону №9631 від 21.08.2023 «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо забезпечення кожному права на захист в умовах воєнного стану з’явився на сайті Верховної Ради. Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Згідно із документом передбачені лише дві категорії адвокатів:

1) ті, хто мають стаж адвокатської діяльності не менше десяти років;
2) ті, хто включені до Реєстру адвокатів, що надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автори законодавчої ініціативи виходять з того, що кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. А ефективне забезпечення права громадянина на захист та його реалізація тісно пов’язане з правом на професійну правничу допомогу, для надання якої діє адвокатура. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав (стаття 56 Конституції України).

Сьогодні в умовах воєнного стану та постійної протидії нашої держави ворогу життя суспільства зазнало вимушених змін та певних обмежень. Це стосується у тому числі й виконання мобілізаційного обов’язку для захисту України.

Чинний Закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» встановлює загальні правові основи мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні, визначає засади організації цієї роботи тощо, у тому числі випадки відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

Якщо аналізувати чинне законодавство крізь призму реалізації права особи на захист вбачається звільнення від призову осіб, що обіймають посади суддів, прокурорів, працівників інших правоохоронних органів тощо. Однак, серед цих осіб відсутні адвокати.

Тож фактично порушується один із принципів правосуддя – змагальність сторін в судовому процесі.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *