Мораторій на стягнення валютної іпотеки продовжать

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики сьогодні підтримав законопроєкт № 3640 Олександра Дубінського про продовждення дії мораторію на стягнення валютної іпотеки.

Про це повідомили в НБУ і попередили, що це призведе до небажання банків відновлювати іпотечне кредитування.

Законопроєкт передбачає продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами, який закінчується влітку цього року, до 2022 року.

«Мораторій був введений безстроково у 2014 році. Через знецінення гривні громадяни не могли продовжувати платити за валютними іпотечними кредитами. Тому банкам заборонили стягувати заставне майно: квартири та будинки. Однак за шість років дії мораторію частина валютних позичальників так і не почала обслуговувати кредити. Для чого платити, якщо немає важелю впливу?! Весь тягар взяли на себе банки, а відповідно – їхні вкладники та власники. Адже банки змушені були сформувати додаткові резерви. Безумовно, це негативно вплинуло на бажання банків далі кредитувати купівлю житла», – повідомили в НБУ.

У жовтні 2019 року запрацював новий кодекс про банкрутство, який передбачив механізм реструктуризації боргу іпотечних позичальників. Механізм реструктуризації запрацює в повному обсязі лише, якщо буде скасований мораторій.

«Але замість того, щоб скасувати мораторій, зараз нам пропонують його продовжити до 2022 року. Це означає, що проблемні борги валютних позичальників так і не будуть врегульовані. А це 44 тис. договорів на загальну суму 29 млрд грн. Що це означає? Це означає, що банки не будуть зацікавлені видавати нові іпотечні кредити. Сьогодні у своєму зверненні банківська та бізнесова асоціації вказали, що продовження мораторію унеможливить запуск доступної іпотеки для населення під 10% річних», – повідомили в НБУ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *