МТСБУ оцінило ефективність автоматизованих перевірок страхових сертифікатів «Зелена картка»

З 8 лютого 2019 р. Державна Прикордонна Служба України (ДПСУ) розпочала перевірку в автоматичному режимі наявності та чинності страхових сертифікатів «Зелена картка» під час перетину кордону на виїзд українськими автовласниками.

В тестовому режимі такі перевірки, що здійснюються шляхом запиту до Централізованої бази даних (ЦБД) МТСБУ, розпочалися ще в грудні минулого року на окремих пунктах перетину державного кордону. Зараз перевірки здійснюється на всіх пунктах перетину кордону.

Запровадження автоматизованої перевірки наявності та чинності «Зеленої картки» – частина заходів, що реалізуються МТСБУ в рамках програми «СТОПфальшивка». Програма почала діяти з другого півріччя 2015 року, її метою є системне запобігання обігу фальшивих та фальсифікованих страхових полісів ОСЦПВ.

З лютого 2019 р. співробітниками МТСБУ було проведено комплекс організаційних та практичних заходів щодо вдосконалення співробітництва з представниками Державної прикордонної служби України з питань оптимізації взаємодії в сфері виявлення підробок страхових сертифікатів та фальсифікації бланків сертифікатів «Зелена картка». Було проведено навчання персоналу підрозділів та органів охорони кордону щодо елементів захисту і методів виявлення підроблених (фальсифікованих) страхових сертифікатів «Зелена картка».

В рамках цих заходів була зібрана і проаналізована інформація щодо результатів перевірок наявності та чинності страхових сертифікатів «Зелена картка» на окремих автомобільних пунктах перетину державного кордону у шістьох прикордонних загонах (Могилів-Подільський та Білгород-Дністровський прикордонні загони Південного регіонального Управління; Мостиський, Львівський та Чернівецький прикордонні загони Західного регіонального Управління; Житомирський прикордонний загін Північного регіонального Управління Державної прикордонної служби України ).

На цих пунктах контролю у різні проміжки часу, починаючи з 11 лютого 2019 р., прикордонному контролю та перевірці наявності і чинності страхового сертифікату «Зелена картка» було піддано майже 175 000 транспортних засобів української реєстрації.

Із загальної кількості перевірених транспортних засобів, понад 11 300 автівок були повернені через відсутність «Зеленої картки». Таким чином, приблизно 6,5% автовласників мали намір перетнути кордон на виїзд без чинного страхового сертифікату «Зелена картка». Водіям таких авто було запропоновано укласти договір міжнародного страхування, їм були надані роз’яснення щодо законодавчих підстав таких вимог з боку співробітників Держпогранслужби. Також були виявлені окремі випадки спроб водіїв пред’явити страховий сертифікат із ознаками підробки. Ці водії були передані в руки представників правоохоронних органів.

На зустрічі із співробітниками Одеського прикордонного загону було обговорено доцільність та механізми запровадження автоматичного контролю за наявністю страхових сертифікатів на транспортні засоби у пунктах пропуску морського, річкового та поромного сполучення.

У 1 кв. 2019 р. було укладено понад 212,6 тис. договорів міжнародного страхування «Зелена картка», що майже на 49% більше, ніж за відповідний період минулого року. Страховики зібрали на 129 млн. грн. премій більше (+майже 40% до показників 1 кв. 2018 р.).

Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко прокоментував: «Автоматизована перевірка наявності та чинності «Зеленої картки» у кожного автовласника, що прямує за кордон на авто – давно потрібний, важливий крок для забезпечення дотримання вимог законодавства, підвищення рівня страхової культури та страхового захисту. Я не одноразово наголошував, що наявність страхового сертифікату «Зелена картка» є, в першу чергу, запорукою спокою та захисту фінансових інтересів українських водіїв за кордоном».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *