МВФ виділить Україні $2,7 млрд до кінця літа

Міжнародний валютний фонд ухвалить остаточне рішення про додаткову емісію SDR (спеціальних прав запозичення) на $650 млрд на початку серпня.

Про це на пресбрифінгу повідомив голова НБУ Кирило Шевченко.

Він нагадав, що 8 липня МВФ ухвалив додаткову емісію SDR (спеціальних прав запозичення) на $650 млрд. Процедура може бути остаточно завершена до кінця літа.

Україна пропорційно своїй квоті у МВФ може отримати $2,7 млрд у рамках нового розподілу.

«Вже є рішення Ради директорів фонду, ще повинно бути Ради керуючих МВФ. Згідно з регламентом голосування відбудеться до 2 серпня. Ми сподіваємося, що потім протягом кількох тижнів буде відбуватися перерахування коштів на рахунки», – зазначив голова НБУ.

За його словами, НБУ виконує функції банку-депозитарію та готовий долучитися до дискусії з урядом, Міністерством фінансів щодо майбутнього розподілу цих коштів між бюджетом та золотовалютними резервами Нацбанку.

Шевченко також зазначив, що НБУ очікує прогресу у перемовинах з МВФ.

«Тривале гальмування у виконанні угоди про співпрацю з МВФ створює ризики для фінансування дефіциту державного бюджету, передусім у наступні роки. Це також може призвести до погіршення інфляційних та курсових очікувань, що змусить центробанк проводити жорсткішу монетарну політику», – наголосив він.

Натомість виконання програми співпраці з МВФ дасть змогу залучити передбачений обсяг офіційного фінансування та здешевити інші залучення на зовнішньому та внутрішньому ринках.

НБУ вважає, що це підвищить спроможність України утримувати міжнародні резерви на рівні $29-31 млрд у 2021–2023 роках.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *