На 34 мільйони гривень гуманітарки пропало у Львові

На 34 мільйони гривень гуманітарки пропало у Львові

У Львові зникла партія близько 10 тис. тактичних аптечок IFAK загальною вартістю 33,6 млн грн, закуплених та відправлених американськими волонтерами для ЗСУ. Журналісти з’ясували, що у цій історії чітко видно сліди Львівської обласної військової адміністрації та деяких благодійних фондів, з якими вона працює.

Після повномасштабного вторгнення росіян у лютому 2022 року українська діаспора у США активно долучилася до допомоги українцям. Поки керівництво двох держав вело переговори про постачання зброї, звичайні американці купували та надсилали форму, медичні товари та іншу допомогу для ЗСУ і цивільного населення. Однією із найбільших організацій, спрямованих на допомогу, став Злучений Український Американський Допомоговий Комітет (ЗУАДК). Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «ИнфоРезист».

За словами речникаЗУАДК Нестора Зарічного, за півтора року повномасштабної війни вони відправили понад 30 морських контейнерів із гуманітарною допомогою. Розподілом цієї допомоги в Україні опікуються місцеві благодійні фонди, з якими співпрацює ЗУАДК – зокрема у Львові це «Центр волонтерства та захисту».

Представники ЗУАДК купували та упаковували необхідну допомогу у США, оплачували доставку до Львова, а там вантаж зустрічали представники «Центру волонтерства та захисту». Потім допомогу сортували, роздавали та звітували про її передачу, а представники американського фонду періодично проводили перевірки на місцях.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

За словами Зарічного, вартість доставки з США до України одного морського контейнера коштує 8-10 тис. доларів. Він наголосив, що логістика непроста і недешева, але це був єдиний варіант.

У жовтні 2022 року до ЗУАДК звернулася американка українського походження Лілія Тащук, яка заявила, що співпрацює зі Львівською ОВА та могла б узяти на себе оплату доставки допомоги до Львова. Того ж місяця ЗУАДК домовився з Тащук про перевезення контейнера. Сторони домовилися, що допомога має надійти до постійних отримувачів – до фонду “Центр волонтерства та захисту”.

14 жовтня контейнер із гуманітаркою вирушив з США до України. Він був заповнений протигазами, спальними мішками, зимовою формою та взуттям, а також там були 9700 військових аптечок IFAK загальною вартістю 1,1 млн доларів.

«Ми відправили контейнер, і чекали на інформацію про доставку, але її не було. І ось 8 листопада знайомі надіслали нам посилання на пресреліз Львівської обласної військової адміністрації. Там було вказано, що ЛОВА передавала допомогу військовим. І серед тих предметів, які були на фото, ми впізнали протигази, які я особисто купував, і ми їх передавали в Україну», – зазначив Зарічний.

Коли американці дізналися, що їхній вантаж потрапив не до партнерів із “Центру волонтерства та захисту”, а безпосередньо до ЛОВА, то почали з’ясовувати, що відбувається.

В обладміністрації підтвердили отримання лише невеликої частини гуманітарної допомоги. І нібито серед цієї допомоги не було тактичних аптечок IFAK – найціннішої частини вантажу. Там пообіцяли, що дадуть акти прийняття-передання на допомогу, яку ЛОВА вже роздала, але так і не зробили цього.

Американські донори вирішили звернутися на митницю, щоб дізнатися, коли їхній вантаж перетнув кордон з Україною. Відповідь ще більше всіх заплутала.

“Коли ми почали досліджувати маршрут контейнера, польська митниця підтвердила нам, що 1 листопада він був у них на пункті пропуску «Медика – Шегині». А от українські митники стверджують, що такий контейнер до них ніколи не заїжджав», – сказала членкиня “Центру волонтерства та захисту” Наталія Шелестак.

Редакція NGL.media направила до ЛОВА номер цього контейнера, щоб отримати інформацію про нього та акти про роздану допомогу. Там, як і на митниці, заперечили одержання такого контейнера.

Таким чином, вантаж привезли на пункт пропуску через польсько-український кордон, його зареєстрували навіть польські митники. Потім із ним щось сталося, його розпломбували і невідомим чином частина речей опинилась у Львові на складі ЛОВА, а решта просто зникла.

Протягом кількох тижнів журналістка намагалася отримати коментар від представників Інтелігентної організації, від якої діяла Тащук. Всі номери телефонів опинилися поза зоною досяжності. Вони також проігнорували численні письмові запити редакції.

Видання отримало свідчення того, що палети з тактичними аптечками таки були на одному з львівських складів, який використовував ЛОВА. Журналістам вдалося отримати видаткову накладну, з якою ЛОВА передавала гуманітарний вантаж із цього складу благодійній організації “Чистий Київ” та її керівнику Олексію Шевчуку.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Саме ця організація та ця людина фігурували у розслідуванні NGL.media про зловживання з дозволами ЛОВА на виїзд за кордон через систему “Шлях”.

На початку липня 2023 року журналісти NGL.media відвідали склад ЛОВА, щоб поговорити з представниками гуманітарного центру про зниклу гуманітарку. Проте охоронці повідомили, що складу ЛОВА тут уже немає.

Більше того, у ЛОВА сказали, що координаційний центр з питань надання гуманітарної допомоги, який займався гуманітаркою, не був юридично оформлений як підрозділ ЛОВА, тож відповідальності за все, що там відбувалося, адміністрація не несе.

Трохи згодом заступник голови ЛОВА Андрій Годик повідомив, що ЛОВА справді співпрацювала з Шевчуком – але не через координаційний центр з питань надання гуманітарної допомоги, а через “Чистий Київ”, адже саме Шевчук був представником цієї організації.

У листопаді 2022 року керівники американського фонду ЗУАДК звернулися до поліції у США та Україні. Зараз у цій справі триває слідство.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *