На депозитах зберігається близько восьми мільярдів доларів

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин ­Ворушилін, 48 років, запропонував відмінити відшкодування за валютними депозитами. Пояснив, що держава повинна підтримувати в першу чергу національну валюту.

— Зараз на депозитах зберігається близько восьми мільярдів доларів. Майже 60 відсотків вкладів знаходяться в державних банках. 2005–2006 чи 2010–2012‑го гарантії можна було відміняти. Бо фінансова система працювала стабільно, — каже фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки. — Сьогодні такі заяви свідчать, що держава не має достатньо ресурсів для повернення валютних вкладів у випадку кризи. Стільки грошей не надрукуєш.

Криза 2008 року найбільше зачепила банки з іноземним капіталом. 2014–2016 років — фінустанови з українським капіталом. Наступна торкнеться державних банків. Враховуючи інфляцію та знецінення гривні, гарантовану суму навпаки необхідно підвищувати з 200 тисяч гривень до 500–600 тисяч. Для цього достатньо, щоб Нацбанк половину свого прибутку направляв у Фонд гарантування вкладів. Зараз гроші йдуть у держбюджет. Щороку ця сума дорівнює близько 20 мільярдам гривень.

— В українських банках переважають валютні депозити, — говорить адвокат Ростислав Кравець, 44 роки.

— Фонд гарантування вкладів повинен підвищувати довіру громадян до банківської системи. Подібні заяви керівництва не тільки цьому шкодять, а й підривають економічну безпеку країни. Залучення вкладів від населення дозволить повернути гроші в банківську систему, зменшити відсоткові ставки за кредитами. Без гарантій, люди відмовляться від депозитів.

В Україні потрібно ввести 100‑відсоткове гарантування всіх вкладів — як у гривні, так і валюті. Також впровадити більш жорстку відповідальність для акціонерів банків, чиновників Нацбанку, Фонду гарантування. 90 відсотків фінустанов, що стали неплатоспроможними за останні чотири роки, фактично такими були з 2009‑го. А Нацбанк давав їм кошти, їх виводили за кордон. Це призвело до знецінення гривні, економічної кризи.

Маргаріта ДИКАЛЮК, Gazeta.UA

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *