На Миколаївщині військові екологи зафіксували забруднення грунтів небезпечними важкими металами

На Миколаївщині військові екологи зафіксували забруднення грунтів небезпечними важкими металами

Фахівці Міністерства оборони України обстежили забрудненість грунтів на трьох вже розмінованих ділянках Миколаївської області – з околиці міста Снігурівка та району села Киселівка Первомайської селищної громади, які зазнали значних пошкоджень внаслідок обстрілів та окупації.

Проби грунтів відібрали у місцях із найбільш пошкодженими генетичними шарами ґрунту. Для точного визначення координат військові екологи використовували геодезичний GPS-приймач GNSS HiPer SR. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Міністерство оборони України».

За допомогою методу рентгенофлуоресцентної спектроскопії та приладу ProSpektor-3 проведено експрес-аналіз на наявність важких металів. Військові екологи виявили наступні елементи:

  • стронцій
  • цирконій
  • залізо
  • калій
  • кальцій
  • титан
  • магній
  • барій та інші хімічні елементи

Більш детальний аналіз відібраних зразків ґрунту буде проведено в стаціонарних умовах лабораторії Центру досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки за відповідними методиками.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки полковник Руслан Берегуля зазначив, що дослідження проводяться відповідно до рішення Національного органу з питань протимінної діяльності, затвердженого прем’єр-міністром України.

«На основі отриманих результатів Кабінет Міністрів України розробить рекомендації щодо подальшого використання розмінованих земель в агропромисловому комплексі країни. Ми маємо забезпечити безпечне повернення цих територій до господарського обігу», — додав він.

У дослідженнях забрудненості ґрунтів беруть участь представники Національної академії наук України, Мінагрополітики, Міндовкілля, ДСНС та інших центральних органів виконавчої влади. Проби також планується взяти у Херсонській, Харківській, Сумській та Чернігівській областях.

На Миколаївщині військові екологи зафіксували забруднення грунтів небезпечними важкими металами На Миколаївщині військові екологи зафіксували забруднення грунтів небезпечними важкими металами На Миколаївщині військові екологи зафіксували забруднення грунтів небезпечними важкими металами На Миколаївщині військові екологи зафіксували забруднення грунтів небезпечними важкими металами На Миколаївщині військові екологи зафіксували забруднення грунтів небезпечними важкими металами

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *