НАБУ оголосило підозру Дмитру Вовку і ще 5 особам у справі “Роттердам+”

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру фігуранту розслідування Bihus.Info, екс-голові Дмитру Вовку та ще 5 особам у справі щодо формули обрахунку ціни вугілля “Роттердам+”.

Про це йдеться у повідомленні САП на Facebook та прес-службі НАБУ.

Розслідування НАБУ встановило, що екс-голова та екс-члени НКРЕКП за попередньою змовою з групою інших осіб розробили та у 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану “формулу Роттердам+”.

Через застосування цієї формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне “Центренерго”, стали продавати електроенергію дорожче.

Нагадаємо, раніше журналісти Bihus.Info повідомляли, що за місяць до введення “проахметівської” формули співмешканка Вовка придбала будинок за 2 мільйони у засновника “Інтеру” Зінченка. А сам Вовк під час прийняття формули задекларував новий Мерседес. Пізніше, у 2018-му, він все ж задекларував маєток під Києвом.

Довідково. З квітня 2016 року в Україні в ціні електроенергії діє ціна вугілля за формулою «Роттердам+доставка морем+перевалка у порту». Це спричинило стрімкий ріст тарифів для ТЕС. Після введення в дію «роттердамської» формули єврооблігації  ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими їх скупкою займалась компанія «ICU». Співвласником «ICU» був раніше звільнений міністр енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював нинішний очільник НКРЕКП Дмитро Вовк. Детективи НАБУ не знайшли документального підтвердження того, що вугілля в Україну на формулою “Роттердам+” потрапляло морем з Роттердама в заявлених обсягах. В НАБУ вважають, що керівництво НКРЕКП запровадило схему в інтересах групи приватних теплогенеруючих компаній.

Підозрюваному інкримінують “зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки” (ч. 2 ст. 364 ККУ). Цим документом вони створили умови для штучного зростання ціни продажу електричної енергії.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *