НАБУ просить Зеленського посприяти безготівковим розрахункам

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) звернулася до президента Володимира Зеленського з проханням максимально сприяти прискореному розвитку безготівкових розрахунків та запропонувала розглянути наступні кроки.

Про це зазначено у листі N 8027/4-02/04 від 7 квітня.

Перша ініціатива – впровадження регулювання щодо здійснення у безготівковій формі всіх платежів між компаніями, державою та державними установами з одного боку та громадянами України з іншого боку.

Друга – скасування вимог щодо безоплатного надання платіжних послуг при отриманні заробітної плати та соціальних виплат.

Третя – зниження встановлених обмежень щодо готівкових розрахунків у торгівельній мережі. З 4 січня 2017 року цей ліміт становить 50 тис. грн.

Ці ініціативи мають запроваджуватися разом із добровільним зниженням комісії інтерчейндж.

«Незалежна асоціація банків України, як найбільший представник банківського співтовариства, звертається до Вас щодо гострого питання законодавчого регулювання комісій інтерчейндж та еквайринг та наголошує, що банківський сектор виступає за виключно добровільне та ринкове вирішення цього питання, оскільки не хоче перекреслювати усі напрацювання учасників ринку на шляху розбудови cashless країни», – зазначено в листі виконавчої директорки НАБУ Олени Коробкової на ім’я голови держави.

НАБУ спільно з низкою провідних банків та основними міжнародними платіжними системами ініціює укладення «Меморандуму про Порозуміння», до якого запрошують долучитися всі банки, рітейлери та інші зацікавлені сторони.

«Учасники (підписанти) Меморандуму беруться добровільно та у відповідності до чинного законодавства докладати максимальних зусиль для зниження комісії інтерчейндж в Україні відносно споживчих платіжних продуктів згідно такого графіка: до рівня не більше 1,2% з 1 липня 2021 року; не більше 1% з 1 липня 2022 року; не більше 0,9% з 1 липня 2023 року», – повідомили в НАБУ.

В меморандумі також пропонується підвищити ефективність еквайрингу та знизити маржу між комісією за еквайринг та комісією інтерчейндж відносно споживчих платіжних продуктів до 0,5%; а також покращити на конкурентній основі ефективність, зручність та доступність платіжних послуг для кінцевих споживачів.

«Ми переконані, що викладені вище наміри, закріплені Меморандумом, а також наведені заходи є найкращою альтернативою адміністративному регулюванню цін», – написала пані Коробкова.

Державні Ощадбанк і ПриватБанк, а також Райффайзен Банк Аваль вже звернулися до влади з пропозицією врегулювання питання розміру міжбанківської комісії. Вони запропонували це поетапне зниження інтерчейнджу в Україні в липні до 1,2%, а упродовж двох років – до 0,9%.

Суб’єкти ринку розглядали можливість звернутись до Антимонопольного комітету з проханням надати висновок щодо можливих дій, спрямованих на зниження комісії інтерчейндж згідно з цим графіком.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *