НАБУ прослуховувало синагогу у Києві

На сайті Єврейської общини Києва 30 жовтня 2018 року була розміщена офіційна заява головного Рабина України та Києва у зв`язку з виявленням прослуховування Синагоги та негласних слідчих дій відносно вірян.

ОФІЦІЙНА ЗАЯВА

Єврейська релігійна громада м. Києва є однією з найбільших у світі, заснувала велику кількість благодійних, освітніх та гуманітарних програм, приймає активну участь у житті нашої держави та надає допомогу біженцям, постраждалим в наслідок російської агресії в Україні. Зі сторони країни-агресора неодноразово мали місце спроби дискредитувати державну владу України за рахунок пропаганди антисемітизму та порушень прав людини. З моменту початку анексії та окупації території нашої країни, обґрунтовувати яку російська влада намагалася зокрема і проявами антисемітизму, єврейська громада стала на захист нашої держави, як в Україні так і у всьому світі.

Однак, сьогодні я зобов’язаний наголосити на нашому глибокому занепокоєнні з приводу дій, які не тільки компрометують нашу спільноту, та є проявами антисемітизму, а й дискредитують державу в цілому.

Так, у жовтні 2018 року Службою безпеки Єврейської громади м. Києва були виявлені особи, які професійно здійснювали приховане спостереження за приміщенням центральної Синагоги міста Києва (вул. Шота Руставелі, ІЗ) та за її вірянами. Подальшою перевіркою встановлено транспортні засоби, які використовувались з метою проведення незаконних дій з підробними номерними транспортними знаками.

Зазначене стало підставою для звернення до компетентних правоохоронних органів України та Держави Ізраїль.

Під час проведення перевірки приміщень молитовного дому, який є Домом Б-жим та відкритий для кожного з метою молитви та розкаяння, були виявлені несанкціоновані пристрої зняття інформації.

З власних компетентних джерел отримана інформація про ідентифікацію деяких осіб, які приймали участь в незаконному спостереженні, а саме осіб, що мають безпосереднє відношення до Національного Антикорупційного Бюро України (НАБУ).

Мушу констатувати, що нажаль це вже не перший такий ганебний випадок з боку представників та високопосадовців НАБУ.

Зокрема, деякий час тому, під час проведення негласних слідчих дій були зафіксовані висловлювання високопосадовця правоохоронного органу вищого рівня, що принижують честь і гідність єврейського народу і вірян, з використанням антисемітської лексики, назв образливого характеру юдеїв, висловлених у грубій ворожій формі.

Незважаючи на норми чинного законодавства України, які зобов’язують знищити інформацію, яка принижує честь і гідність людини, працівниками НАБУ не тільки не виконана ця вимога закону, а навпаки визначена інформація була розсекречена, та з дозволу зазначеного органу масово розповсюджена в ЗМІ.

На наше переконання працівники Бюро чітко розуміли, що вказані публічні висловлювання є такими, що принижують честь і гідність, а оприлюднення та розповсюдження ксенофобських висловів є відвертим га цинічним проявом антисемітизму, що не може мати місце в XXI столітті.

Вважаю, що прояви зазначених незаконних дій, включаючи незаконне переслідування, несанкціоноване встановлення засобів зняття інформації в приміщенні Молитовного Дому, розповсюдження матеріалів ксенофобського та антисемітського характеру є грубим порушенням конституційних, релігійних прав вірян, створює підґрунтя для спекуляцій, компрометування, провокацій проти єврейського народу та Держави України, є недопустимими, як прояви грубих порушень прав людини, релігійних свобод та антисемітизму.

Замовчування, не звернення уваги на подібні факти, а також відсутність належної реакції на порушення прав людини, нехтування конституційними та релігійними правами, антисемітизм, на жаль, неминуче призводять до трагічних наслідків, зокрема таких, як нещодавні події з кривавою стріляниною у Синагозі м. Пітсбург, внаслідок яких загинуло щонайменше 11 людей та десятки стали жертвами.

У зв’язку з вищезазначеним,

ВИМАГАЮ:

– Правоохоронним органам України надати правову юридичну оцінку вказаним діям, провести розслідування, притягнути до відповідальності винних осіб, вжити всі можливі законні заходи для попередження подібних ситуацій.

Окремо звертаюся до Дипломатичних представництв, міжнародних організацій, єврейських громад і організацій світу та прошу взяти під особистий контроль розслідування вказаних фактів, а також окремих осіб, які мають відношення до проявів антисемітизму, порушення прав людини та релігійних прав в Україні.

Головний Рабин України та Києва
Моше Реувен Асман

 НАБУ прослуховувало синагогу у Києві

НАБУ прослуховувало синагогу у Києві

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

1 reply
  1. Rostyslav Kravets
    Rostyslav Kravets says:

    Похоже #Шмитьковцы из НАБУ окончательно потеряли связь с реальностью. Прослушивать религиозное учреждение и вести наблюдение за ним не допустимо. Это же не характеристики в украинских детских садиках и музыкальных школах на детей судей собирать.

    В данном деле у меня возникает вопрос и к прокурору #САП согласовавшему это действие, а также к следственному судье, если конечно это вообще было согласовано.

    Сытник со своими замами уже должен идти не в отставку, а под суд за совершенное преступление. И видимо Вашингтон уже ни ему, ни Холодницкому не поможет, иначе возникнут вопросы к ФБР, без чьего разрешения, такие следственные действия были бы не возможны.

    Завтра направим запрос в ФБР и посольство США относительно согласования этой операции.

    Відповіcти

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *