НАБУ взялось за 10% переплати відомством Холоднюка за комп’ютери для суддів на 43 мільйона

Детективи Національного антикорупційного бюро України вважають, що у 2016-2017 рр. службові особи Державної судової адміністрації (ДСА) України придбали за державні кошти комп`ютери за завищеними цінами.

Про це йдеться в ухвалі Солом`янського райсуду Києва від 4 вересня.

Так, у вересні 2017 р. ДСА замовила ТОВ «Фолгат ФТК» 3338 персональних комп`ютерів на загальну суму 43,36 млн грн. На торгає єдиним конкурентом переможця було ТОВ «Компанія КИТ». Фірми не торгувалися під час аукціону.

Детективи з’ясували, що згідно з тендерною документацією, «Фолгат ФТК» поставила ДСА усі 3338 персональних комп’ютера, кожен з яких складався з системного блоку HP 285 G2 та монітору HP P223.

Вартість одного комп`ютера визначена в розмірі 10,82 тис грн. без ПДВ. В той же час, як встановило НАБУ, «Фолгат ФТК» придбало у Іноземного підприємства «І-Ар-Сі» персональні комп’ютери по 10,65 тис грн. без ПДВ за кожен (системний блок – 7575 грн., монітор – 3075 грн.)

Перед цим, ІП «І-Ар-Сі» закупило комп’ютерне обладнання у пов`язаної особи ТОВ «ОРСІ» по 9,64 тис грн. за кожен комп’ютер (системний блок – 6923 грн., монітор – 2720 грн.)

Таким чином, різниця між ціною постачання обладнання від реального постачальника та ціною постачання за тендером становить приблизно 3,80 млн грн.

Детективи НАБУ звернулись до суду з клопотанням доручити експертам Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України встановити, яка ринкова вартість комп`ютерної техніки, придбаної та поставленої ДСА України, станом на час проведення закупівлі та укладання договору. Суд клопотання задовольнив.

ТОВ «Фолгат ФТК» належить Олександру Гриню та Ігорю Підрезі. Раніше співзасновником був Дмитро Крилов, який також володів однойменним ТОВ «Фолгат» разом із нинішніми його власниками киянином Юрієм Землянухіним і компанією «Folgat AG» (Німеччина).

У 2014 році АМКУ оштрафував «Фолгат ФТК» і ТОВ «БМС Техно» за тендерну змову, але згодом суд визнав це рішення адмінколегії недійсним через недоведеність обставин.

Згідно з даними системи «Прозорро», у 2016-2019 рр. ТОВ «Фолгат ФТК»  виграло тендерів на загальну суму 141,89 млн грн.

Бенефіціаром Іноземного підприємства «І-Ар-Сі» є Олександр Дегода, керівник Вадим Іщенко. Ця фірма фігурує ще в одному розслідуванні правоохоронців щодо виведення службовцями комунального підприємства «Інформатика» у змові з представниками комерційних структур коштів на закупівлі серверів за 50 млн грн.

ТОВ «Компанія Кит» належить директорці Юлії Перловській. Із 2017 року НАБУ підозрювало «Компанію Кит» у можливому продажі ДСАУ апаратури для записування і відтворювання звуку та зображення за завищеними цінами шляхом змови.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *