Набув чинності Порядок формування та ведення Єдиного реєстру засуджених

Наприкінці червня наказом Міністерством юстиції України затверджено Порядок ведення Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту.

Під реєстром розуміється інформаційна система, що містить відомості про засуджених, осіб, узятих під варту, та складається з трьох модулів (підсистем):

  • інформаційно-аналітична підсистема обліку засуджених та осіб, узятих під варту;
  • підсистема електронних сервісів управління справами суб’єктів пробації;
  • підсистема електронних сервісів медичного забезпечення засуджених та осіб, узятих під варту.

Доступ до Реєстру Реєстраторів та Користувачів здійснюється безоплатно з використанням ідентифікаторів доступу, що надаються адміністратором Реєстру на підставі відповідних договорів, а також з використанням кваліфікованого електронного підпису, сумісного з програмним забезпеченням Реєстру. Отримання кваліфікованого електронного підпису в Акредитованому центрі сертифікації ключів здійснюється Реєстраторами та Користувачами самостійно.

Перед початком внесення до Реєстру відомостей про засуджених, осіб, узятих під варту, та суб’єктів пробації Реєстратор здійснює обов’язкову перевірку наявності чи відсутності в Реєстрі раніше сформованої реєстраційної картки відповідної особи шляхом пошуку ідентифікаторами (перелік наведено).

Пошук відомостей у Реєстрі здійснюється за одним або декількома ідентифікаторами пошуку за принципом повного або часткового збігу одного чи декількох ідентифікаторів пошуку.

За результатом здійснення пошуку програмними засобами ведення Реєстру формується Відомість про наявність чи відсутність у Реєстрі за заданими ідентифікаторами пошуку реєстраційної картки. За необхідності Відомість може бути роздрукована.

У разі відсутності у Реєстрі сформованої реєстраційної картки Реєстратор створює нову реєстраційну картку.

У разі наявності у Реєстрі сформованої реєстраційної картки Реєстратор приймає, редагує та вносить відомості до такої реєстраційної картки.

Підставою для внесення до Реєстру відомостей про засуджених, осіб, узятих під варту, та суб’єктів пробації є судові рішення, акти про помилування, акти органів та установ виконання покарань, уповноважених органів з питань пробації, документи відокремлених структурних підрозділів Державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України».

Щодо однієї особи у Реєстрі створюється одна реєстраційна картка. Кожній реєстраційній картці присвоюється єдиний унікальний номер, який формується Реєстром.

Також передбачено перелік відомостей, які вносяться реєстратором.

Реєстратор після отримання документів, що є підставою для внесення відомостей до Реєстру або їх редагування, не пізніше наступного робочого дня з дня отримання таких документів вносить відповідні відомості до Реєстру.

Реєстратор з документів, отриманих у паперовому вигляді, виготовляє шляхом сканування електронні копії, які долучає до реєстраційної справи, заведеної у Реєстрі.

До Реєстру в обов’язковому порядку вносяться також відомості про всі документи, отримані на запит Реєстратора, та їх скановані копії.

Закриття реєстраційної картки здійснюється у разі смерті особи на підставі підтвердних документів.

Реєстраційна справа формується в електронній формі у межах одного кримінального провадження після створення реєстраційної картки щодо засудженого, особи, узятої під варту, суб’єкта пробації та внесення до неї необхідної інформації.

Підстави для закриття реєстраційної справи:

  • закінчення строку відбування покарання (звільнення засудженого з установи виконання покарання);
  • набрання виправдувальним вироком законної сили;
  • зняття з обліку в уповноважених органах з питань пробації.

Крім того встановлено порядок надання відомостей з Реєстру реєстратором ІАС та реєстратором пробації.

Наказом також встановлено, що до набрання чинності Законом України «Про електронні довірчі послуги» ідентифікація реєстраторів та користувачів під час надання доступу до Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту, а також заявників під час отримання відомостей із зазначеного реєстру здійснюється за допомогою електронного цифрового підпису, отриманого згідно з вимогами Закону України «Про електронний цифровий підпис».

Передбачено також, що державному підприємству «Національні інформаційні системи» необхідно вжити заходів для реалізації цього наказу, у тому числі забезпечити функціонування:

  • інформаційно-аналітичної підсистеми обліку засуджених та осіб, узятих під варту, – до 01 квітня 2019 року;
  • підсистеми електронних сервісів управління справами суб’єктів пробації – до 01 січня 2020 року;
  • підсистеми електронних сервісів медичного забезпечення засуджених та осіб, узятих під варту, – до 01 січня 2021 року.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *