Нацбанк отримав 3,6 млрд грн на погашення боргів з рефінансу

Національний банк у 2019 році отримав 3,6 млрд грн на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків, що на 0,96 млрд грн більше ніж у 2018 році.

Про це йдеться в повідомленні на сайті регулятора.

Найбільше коштів отримано від реалізації заставлених майнових прав за кредитними договорами – 1,73 млрд грн. Ще 297,8 млн грн отримано від продажу об’єктів нерухомого майна.

Також частково заборгованість за наданими Нацбанком кредитами рефінансування була погашена за рахунок:

– звернення стягнення на облігації та нерухоме майно шляхом набуття їх у власність на загальну суму 1,14 млрд грн;

– реалізації в межах виконавчого провадження заставленого нерухомого майна поручителів на загальну суму 177,9 млн грн;

– отримання коштів від погашення заборгованості за заставленими кредитними договорами на загальну суму 89,01 млн грн;

– інших джерел погашення заборгованості на загальну суму 171,96 млн грн.

За найвищу ціну – 777,13 млн грн у 2019 році реалізовано майнові права за кредитними договорами, переданими ПАТ “КБ “Надра” в заставу Нацбанку (майнові права на ТРЦ “Республіка”).

Протягом минулого року НБУ погодив умови реалізації заставлених майнових прав за кредитними договорами із сукупною початковою ціною реалізації 62,5 млрд грн та об’єктів нерухомого майна із сукупною початковою ціною реалізації у розмірі 3,94 млрд грн.

На кінець 2019 року усі судові рішення до фінансових поручителів (Костянтин Жеваго, Олег Бахматюк та Леонід Клімов) та майнових поручителів, які набрали законної сили, були ухвалені на користь Національного банку, наразі вживаються заходи щодо їх примусового виконання.

На розгляді в судах залишається 60 справ, за якими наразі немає рішень, які б набрали законної сили для звернення їх до виконання, а також 10 справ про банкрутство майнових поручителів.

Загалом заборгованість неплатоспроможних банків за кредитами рефінансування у минулому році скоротилася до 44 млрд грн станом на 1 січня 2020 року.

Майже чверть цього боргу – це заборгованість банків Олега Бахматюка: ВіЕйБі Банк та банк «Фінансова ініціатива» заборгували НБУ 10,6 млрд грн. Заборгованість інших: банк «Надра» Дмитра Фірташа – 10,4 млрд грн; банк «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго – 6,7 млрд грн; «Дельта Банк» Миколи Лагуна – 5 млрд млрд грн; «Імексбанк» Леоніда Клімова – 3,3 млрд грн.

Нагадаємо, що за 9 місяців минулого року НБУ отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 1,912 млрд грн; у 2018 році – 2,64 млрд грн.

Рішення щодо реалізації заставлених активів неплатоспроможних банків ухвалює виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізосіб. Як забезпечений кредитор НБУ погоджує спосіб та місце реалізації активів, що перебувають у нього в заставі, після отримання офіційного рішення виконавчої дирекції Фонду. Продаж активів також здійснює ФГВФО.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *