Нацбанк пояснив інфляційну ціль у 5%

Зниження інфляційної цілі Національного банку, яка наразі становить 5%, може бути передчасним кроком.

«Інфляційна ціль НБУ 5% встановлена лише п’ять років тому і лише минулого року вона була досягнута… Зниження інфляційної цілі НБУ виглядає логічнішим. Втім, такий крок на сьогодні може бути завчасним», – пояснює регулятор.

НБУ зазначає, що в світі немає жодної успішної країни, яка б мала стабільно високу інфляцію.

«Чим вища інфляція, тим суттєвіші її коливання, а чим більше коливання – тим більша невизначеність з майбутнім, яка заважає приймати виважені рішення як бізнесу, так і громадянам», – наголошує Нацбанк.

Однак, зауважує регулятор, нульова інфляція або навіть зворотній процес загального зниження цін (дефляція) зазвичай погано впливають на економіку.

«Це демотивує підприємців нарощувати виробництво та відкривати нові проєкти, бо завтра їх товари чи послуги можуть коштувати менше, ніж сьогодні, що погано позначається на рівні зарплат та безробітті. Водночас споживачі займають вичікувальну позицію і знижують витрати, що ще більше погіршує економічну активність», – йдеться в роз’ясненні.

НБУ вважає, що «ідеальний» рівень інфляції має бути «на певній відстані від двознакових значень, але й не надто близько до нуля».

Регулятор зазначає, що в розвинутих країнах інфляційні цілі становлять близько 2%. У країн, що розвиваються, вони дещо вищі – зазвичай 3-5%. Тож НБУ має порівняно високу ціль інфляції, підвищувати яку немає сенсу.

«Щоб знизити інфляційні очікування бізнесу і населення, тобто їх побоювання щодо майбутніх цін, центральні банки зазвичай тримають інфляційний таргет на одному рівні багато років поспіль. Якщо упродовж цього часу центробанк показує здатність досягати своєї цілі, він здобуває довіру бізнесу та населення, а це позитивно впливає на розвиток економіки. А потім вже і ціль можна переглядати у бік зниження», – підсумовує НБУ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *