Нацбанк програв Мегабанку штраф по фінмону на 5,9 млн грн

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду 18 грудня 2019 року вирішив справу «Мегабанк проти НБУ» в більшій мірі на користь Мегабанку.

В рамках справи № 520/1636/19 Мегабанк намагався визнати протиправним та скасувати рішення Національного банку України про накладення штрафу на АТ «Мегабанк» від 4 лютого 2019 року №37/БТ на загальну суму 6,2 млн грн.

Харківський окружний адміністративний суд своїм рішенням від 24.04.2019, залишеним без змін постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 15.07.2019, позов задовольнив і скасував рішення НБУ.

Але Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу Національного банку. Він визнав «законним» накладення на АТ «Мегабанк» штрафу у розмірі 300 тис. грн за порушення вимог п.2 ч.2 та підпункту «а» п.2 ч.5 ст. 6 закону “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення” (в частині невиконання банком обов`язку виявляти відповідно до внутрішніх документів з питань фінансового моніторингу факт належності клієнта або особи, що діє від його імені, до національних публічних діячів, їх близьких осіб або пов`язаних з ними осіб під час здійснення ідентифікації, верифікації).

Верховний Суд вважає, що суди попередніх інстанцій помилково скасували цей штраф, тому Мегабанк має сплатити 300 тис. грн.

Проте був і інший штраф – на 5,9 млн грн за здійснення Мегабанком ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу за ознакою, визначеною абзацом 14 п.3.3 глави 3 розділу І Положення № 346.

«Верховний Суд дійшов висновку, що оскаржуване рішення Національного банку є незаконним та обґрунтовано скасовано судами попередніх інстанцій», – йдеться у рішенні суду. Тому штраф на 5,9 млн грн є скасованим.

Нагадаємо, у лютому 2019 року Нацбанк застосував штраф 6,2 млн грн до Мегабанку за здійснення банком ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу. Регулятор виявив факти зняття готівки за період з березня 2017 року по квітень 2018 року у загальній сумі близько 211,8 млн грн групою фізичних осіб-клієнтів банку. Характер таких фінансових операцій дав НБУ підстави вважати, що метою їх здійснення є конвертація (переведення) безготівкових коштів у готівку.

Мегабанк пішов до суду, а НБУ розповів подробиці схеми. А коли програв в першій інстанції, НБУ подав апеляцію.

В грудні 2019 року НБУ ще раз оштрафував Мегабанк.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *