Нацбанк створив департамент пруденційного нагляду за фінустановами

Національний банк трансформував департамент нагляду за страховим ринком у департамент нагляду за ринком небанківських фінпослуг.

За даними Нацбанку, створення нового департаменту відбулося через трансформацію департаменту нагляду за страховим ринком та приведення назви підрозділу у відповідність до певних функцій.

Нагадаємо, що департамент нагляду за страховим ринком був створений в результаті внутрішньої трансформації структури Національного банку в рамках закону про спліт.

Новостворений департамент здійснюватиме пруденційний нагляд за ринком небанківських установ, а його головні функції:

– безвиїзний нагляд на індивідуальній та консолідованій основі;

– оперативне реагування на факти порушення учасниками ринку вимог законодавства та нормативно-правових актів Національного банку, застосування адекватних заходів впливу;

– визначення під час здійснення нагляду пов’язаних із небанківськими установами осіб та здійснення контролю за операціями з такими особами;

– контроль за дотриманням небанківськими установами вимог законодавства України з питань проведення внутрішнього та зовнішнього аудиту.

Структура департаменту побудована з урахуванням здійснення нагляду за усіма учасниками ринку небанківських фінансових послуг.

До складу департаменту увійдуть три управління та один відділ:

– управління нагляду за страховим ринком;

– управління нагляду за кредитними спілками;

– управління нагляду за фінансовими компаніями;

– відділ впровадження наглядових процедур.

Департамент входить до блоку «Пруденційний нагляд», куратором якого за вертикаллю підпорядкування є перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

Пруденційний нагляд спрямований на забезпечення фінустанови від банкрутства та охоплює як безвиїзний, так і виїзний види нагляду. До пруденційного регулювання банків зараховуються вимоги до регулятивного капіталу та його абсолютного, відносного і адекватного розміру, нормативи ліквідності, кредитного, інвестиційного та валютного ризиків; обмеження та вимоги щодо проведення високоризикових операцій та операцій з пов’язаними особами; вимоги до оцінки активних операцій та формування резервів (капіталізації) під очікувані ризики із цих операцій; а також інші вимоги, покликані мінімізувати ризик банкрутства банку.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *