Нацбанк змінив правила перевірок платіжних систем

Національний банк оновив порядок проведення перевірок об’єктів оверсайта та застосування до них заходів впливу.

«Національний банк вніс зміни до порядку проведення перевірок щодо дотримання платіжними організаціями платіжних систем та їх учасниками, а також операторами послуг платіжної інфраструктури (далі – об’єкти оверсайта) вимог законодавства України з питань діяльності платіжних систем та переказу коштів», – йдеться в повідомленні на сайті НБУ.

Відтепер за наявності обґрунтованих підстав, що можуть свідчити про недотримання об’єктом оверсайта вимог законодавства, Нацбанк здійснюватиме безвиїзну перевірку з окремих питань діяльності об’єкта під час проведення ним операцій із переказу коштів.

Безвиїзна перевірка проводитиметься шляхом опитування в об’єкта оверсайта та подальшого аналізу інформації, документів та письмових пояснень щодо фактів, які можуть свідчити про порушення ним законодавства з питань діяльності платіжних систем та переказу коштів.

Зазначені зміни внесені з метою зменшення адміністративного навантаження та більш швидкого реагування на факти, що можуть свідчити про порушення об’єктами оверсайта законодавства.

Також шляхом унесення змін до порядку застосування заходів впливу до об’єктів оверсайта встановлено поріг суттєвості величин за недостовірними статистичними даними, що подаються до Національного банку.

Такий крок має підвищити рівень відповідальності об’єктів оверсайта під час формування та подання статистичної звітності. Відповідні норми містять постанови правління НБУ від 22 листопада 2019 року №139 та №140, які набирають чинності з 30 листопада 2019 року.

Раніше НБУ повідомив, що частка розрахунків платіжними картками склала майже 50% від усіх операцій із картками, а обсяг безготівкових операції – 1 282,6 млрд грн.

Нагадаємо, що Україна увійшла до ТОП-10 серед європейських країн по розрахунках через NFC.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *