Нацбанк змінив вимоги до реєстрації платіжних систем

Національний банк оновив вимоги до реєстрації платіжних систем, учасників платіжних систем та операторів послуг платіжної інфраструктури.

Зокрема регулятор спростив вимоги до правил платіжних систем, платіжними організаціями яких є резиденти, повідомляє НБУ.

«Не потрібно буде відображати у правилах платіжних систем положення, пов’язані з фінансовим моніторингом та деякими питаннями оверсайта платіжних систем. Відтепер ці положення мають відображатися у внутрішніх документах платіжної організації платіжної системи-резидента», – йдеться у повідомленні.

Такі внутрішні документи мають бути розроблені протягом 3 місяців з дати внесення Нацбанком відомостей щодо цієї платіжної системи до Реєстру, але до дня початку проведення в цій платіжній системі першої операції з переказу коштів.

Також передбачено подання інформаційних довідок у вигляді опитувальника для реєстрації учасників платіжних систем та операторів послуг платіжної інфраструктури, а також деталізовано вимоги регулятора щодо реєстрації непрямого учасника платіжної системи, платіжною організацією якої є резидент. Ці зміни мають спростити заповнення документів для подання до НБУ.

Крім цього уточнено вимоги до документів, які подаються до НБУ для реєстрації міжнародної платіжної системи, платіжною організацією якої є нерезидент.

При цьому документи, які вже узгоджені Нацбанком на момент набрання чинності змін, не потребують доопрацювання. Нові вимоги мають бути враховані під час внесення до документів чергових змін.

Документи до Національного банку відтепер можуть подаватись й у електронному вигляді – з кваліфікованим електронним підписом уповноваженої особи.

НБУ також передбачив можливість отримання дубліката свідоцтва про узгодження правил/змін до правил платіжної системи-резидента та реєстраційного свідоцтва про участь у міжнародній платіжній системі-нерезиденті, у разі їх втрати або пошкодження.

Відповідні зміни містить постанова правління НБУ від 1 липня 2020 року №92, що набирає чинності з 11 липня 2020 року.

У березні 2020 року НБУ визначив перелік системно важливих, соціально важливих та важливих платіжних систем в Україні.

Єдиною системно важливою платіжною системою в Україні залишається Система електронних платежів (СЕП) НБУ.

Статус соціально важливих платіжних систем підтвердили п’ять платіжних систем: MasterCard, Visa, Western Union, FORPOST, «Поштовий переказ», ПАТ «Укрпошта».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *