“Нафтогаз”: Лондонський суд скасував ключові положення акціонерної угоди “Укрнафти”

“Нафтогаз” оголосив, що 26 квітня 2018 року Лондонський міжнародний арбітражний суд постановив арбітражне рішення у спорі за позовом міноритарних акціонерів “Укрнафти” проти “Нафтогазу”.

“Арбітри дійшли висновку, що ключові положення Акціонерної угоди між Нафтогазом та компаніями І. Коломойського щодо корпоративного управління Укрнафти є такими, що не підлягають виконанню, оскільки суперечать імперативним нормам корпоративного законодавства України.

Зокрема, не підлягає виконанню частина статті 9 Акціонерної угоди, яка, серед іншого, передбачає, що 6 членів Наглядової ради Укрнафти обираються з числа кандидатів, запропонованих Нафтогазом, а Голова правління Укрнафти та інші 5 членів Наглядової ради Укрнафти – з числа кандидатів, запропонованих компаніями І. Коломойського, які є міноритарними акціонерами Укрнафти. Стаття 9 також передбачає, що персональний склад Правління Укрнафти має затверджуватися Наглядовою радою Укрнафти за пропозицією Голови правління.

При цьому Трибунал постановив, що в цілому Акціонерна угода є дійсною, хоча ключові її положення щодо корпоративного управління Укрнафти є такими, що не підлягають виконанню”, – йдеться в заяві “Нафтогазу”.

Агентство “Інтерфакс-Україна” нагадує, що в січні 2010 року “Нафтогаз” та міноритарні акціонери “Укрнафти” (пов`язані з групою “Приват” компанії Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited, Bordo Managament Limited, Balliotti Enterprises Limited, Renalda Investments Limited) уклали акціонерну угоду, зокрема, визначивши процедуру обрання глави та членів правління, а також спостережної ради та необхідного кворуму.

Згідно з документом, глава правління повинен обиратися із запропонованих міноритаріями кандидатів, а шість з 11 членів наглядової ради і його глава повинні номінуватися НАК. При цьому кворум досягався при присутності восьми з 11 членів ради, що на той момент не суперечило закону про акціонерні товариства. У березні 2015 року після внесення змін до цього закону кворум для засідань наглядової ради був зменшений до простої більшості голосів.

НАК “Нафтогаз України” належить 50%+1 акція “Укрнафти”, групі компаній, пов`язаних з колишніми акціонерами Приватбанку, – близько 42% акцій.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *