Нардеп Микитась отримав 200 млн грн від «мертвих душ» – ДБР

Державне бюро розслідувань перевіряє можливе відмивання грошей народним депутатом 8 скликання Максимом Микитасем.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на ухвалу Печерського суду.

Справу завели 26 липня 2019 за заявою громадянина про вчинення злочину, а саме, що Микитась, начебто, використавши підставних осіб та підробивши документи на отримання корпоративних прав за об’єктами будівництва, незаконно легалізував грошові кошти в розмірі понад 200 млн гривень.

Заявник розповів, що зі ЗМІ дізнався, що нардеп Микитась з метою ухилення від сплати податків та легалізації доходів в розмірі понад 200 мільйонів гривень, отриманих незаконним шляхом, здійснив підробку документів, а саме договору купівлі-продажу цінних паперів та корпоративних прав.

Із відкритих даних заявнику нібито стало відомо, що громадяни, які придбали активи у Микитася, померли у 2015 і 2016 роках.

У декларації за 2016 Микитась звітував про продаж корпоративних прав Володимиру Ярошенку на суму 152,4 мільйонів гривень та продаж цінних паперів Артему Хіжуну на 60,5 мільйонів гривень.

Водночас, за даними управління юстиції Києва, 10 жовтня 2016 зареєстровано смерть громадянина Ярошенка, 1969 р.н. Крім того, 16 листопада 2015 складено актовий запис про смерть громадянина Хіжуна, 1980 р.н.

Також заявник повідомив, що громадянин Ярошенко ніколи не володів такими активами, а його майно на момент смерті перебувало під обтяженням.

У вересні 2019 Печерський суд дав слідчому ДБР доступ до документів Державної податкової служби України щодо Микитася і померлих Ярошенка і Хіжуна. З’ясовуються адреси реєстрації/проживання, засоби зв’язку, дані про суб’єкти господарювання, в яких вказані особи працювали чи були засновниками, інформація про джерела та розмір їх доходів, відомості про банківські рахунки, сплачені податки.

Нагадаємо, що 4 жовтня Вищий антикорупційний суд застосував до Микитася запобіжний захід у вигляді 5,5 млн грн застави. Екснардеп від «Волі народу» і колишній бенефіціар компанії «Укрбуд» підозрюється НАБУ в організації заволодінні коштами на будівництві житла для Нацгвардії. Військові начебто отримали квартири, вартість яких  була завищена на 81,6 млн грн.

27 вересня до Микитася також було застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання у справі про хуліганство. Йдеться про сутичку у липні 2019 між тодішнім нардепом і головою Любецької об’єднаної територіальної громади Чернігівської області Сергієм Пінчуком. Микитась начебто розбив Пінчуку телефон. З пояснень підозрюваного, опонента він не бив, але кричав на нього матюками через невиконання обов’язків перед громадою.

20 вересня 2019 Максим Микитась оголосив, що продав «Укрбуд Девелопмент». Нових власників корпорації він не називав, посилаючись на умови угоди, але зазначив, що це «група інвесторів, люди непублічні». Представник корпорації Олег Майборода уточнив, що Микитась взагалі пішов з будівельного бізнесу. За інформацією ЗМІ, напередодні цієї заяви група депутатів Київради заявила в НАБУ про ознаки корупції на тендері з реконструкції Шулявського мосту, в якому виграла компанія з групи Микитася. Загалом фірмі на проведення робіт вже перераховано 583,44 млн грн.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *