Наслідки карантину: ВВП України у другому кварталі впаде на 11% — Нацбанк

Національний банк України прогнозує, що валовий внутрішній продукт України за підсумками другого кварталу (квітень-червень 2020 року) скоротиться на 11% проти аналогічного періоду попереднього року.

Про це йдеться в Інфляційному звіті Нацбанку.

«Найбільшого потрясіння українська економіка зазнає у II кварталі 2020 року. За прогнозом НБУ, у квітні-червні економіка скоротиться на 11% в річному вимірі, рівень безробіття зросте до близько 12% у сезонно скоригованому вимірі, а зростання зарплат призупиниться», — повідомляють у Нацбанку.

Там очікують, що відновлення економіки почнеться вже у другому півріччі 2020 року, з липня місця, однак проходитиме воно нерівномірно у розрізі секторів економіки.

«Зокрема від впровадження внутрішніх карантинних обмежень найбільше втратить сектор послуг, роздрібна торгівля, транспорт. Після закінчення карантину ці сектори частково відновляться, проте ще потерпатимуть від повільного відновлення доходів населення. Туризм та пов’язані з ним авіаційні послуги повноцінно відновляться лише в наступному році», — прогнозують у Нацбанку.

Ключові експортні галузі України також постраждають від карантину. Обсяги виробництва та експорту металургії скоротяться через падіння попиту на металургійну продукцію, а експорт зернових — через менший врожай, зумовлений поганою погодою.

«Разом із відновленням економіки у 2021 році заробітні плати знову зростатимуть, а рівень безробіття поступово повернеться до докризових 8-9%», — йдеться у прогнозі.

Зазначимо, що відповідно до базового сценарію МВФ, у 2020 році світовий ВВП має впасти на 3%, а ВВП України — на 7,7%. Нову економічну кризу фонд називає найбільшою з часів Великої депресії 1930-х років.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *