Наталія Бернацька: Мін’юст розробив дієвий механізм вирішення проблеми невиконання рішень національних судів

Міністерство юстиції презентувало механізм виконання рішення у справі «Бурмич та інші проти України» та законопроект #НіБоргамДержави, покликаний остаточно вирішити проблему невиконання судових рішень в Україні. Про це сьогодні в ході прес-конференції повідомила перший заступник Міністра юстиції Наталія Бернацька.

Вона зауважила, що механізм виконання судових рішень, закріплений Законом «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», виявився неефективним, адже нині на виконанні в Державній казначейській службі перебуває більше171 тис. виконавчих листів на майже 4 млрд грн, в той час як у бюджеті на 2018 рік закладено на ці потреби лише 500 млн грн.

«Тому нами був розроблений законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання проблеми заборгованості держави за рішеннями судів», або, простіше кажучи, закон #НіБоргамДержави. Він дасть можливість вирішити наявні проблеми та удосконалити діючий на цей момент механізм», – наголосила Наталія Бернацька.

Зокрема, законопроектом передбачено перерозподіл видатків з бюджетної програми Мін’юсту на бюджетну програму Державної казначейської служби для цілей виконання рішень суду, які гарантовані державою. Це дасть можливість збільшити в 2 рази кількість виконаних рішень та уникнути додаткових витрат з Державного бюджету України.

«Завдяки такому збільшенню фінансування ми лише у 2018 році виконаємо рішення судів на користь майже 160 тисяч осіб, які перебувають на обліку в першій черзі», – зазначила Наталія Бернацька.

Ще однією новацією, яка захистить права стягувачів за соціальними виплатами – найбільш вразливої категорії громадян – буде встановлення черговості виконання рішень суду та збільшення компенсації за тривале невиконання рішення національного суду з 3% до 10% від присудженої суми. Однак, доплата не може перевищувати одну мінімальну зарплату, встановлену на день виплати. За її словами, таке відшкодування має покращити ситуацію осіб з позовними вимогами щодо соціальних виплат та виключить можливість несправедливого збагачення щодо осіб, які подавали господарські позови.

Вона також поінформувала присутніх, що Мін’юст разом з колегами з Уряду та Парламенту розпочинає кампанію #НіБоргамДержави, спрямовану на забезпечення підтримки всіх фракцій Верховної Ради для прийняття цього законопроекту.

За словами заступника Міністра юстиції Івана Ліщини, загальна проблема невиконання рішень національних судів в Україні виникла, переважно, через встановлення мораторіїв, які унеможливлюють виконання рішень судів у примусовому порядку щодо тих чи інших категорій господарюючих суб’єктів, брак коштів у державних підприємств, прийняття популістських «соціальних» законів, не підкріплених можливостями державного бюджету.

«Глибокий аналіз проблеми дав нам можливість не лише запровадити adhoc  механізм виконання рішення «Бурмич та інші проти України», а й зробити перші кроки в напрямку подолання  першопричин та розробки механізмів, які мають попереджувати подальше порушення прав людини у формі невиконання судових рішень», – наголосив Іван Ліщина.

«Окрім цього, новий закон запровадить норму, за якою розширюються повноваження державного виконавця щодо визначення суми заборгованості за рішеннями судів зобов’язального характеру у грошовому еквіваленті, що дозволить здійснювати виплати за такими рішеннями», – додав Іван Ліщина.

Наступними кроками буде скасування мораторіїв та інших заходів, що перешкоджають виконавчим провадженням щодо державних підприємств, запровадження системи моніторингу законопроектів та чинного законодавства щодо встановлення додаткових пільг, а також можливості державного бюджету з метою запобігання прийняттю законів, що передбачають видатки, які перевищують можливості бюджету, вдосконалення процедури порушення цивільного провадження проти державних підприємств щодо відшкодування коштів, що сплачуються з державного бюджету, встановлення системи постійного моніторингу рішень про стягнення коштів з держави з метою запобігання нових хвиль масових позовів проти держави.

Народний депутат Руслан Сидорович у свою чергу зазначив, що цей законопроект є першим кроком, який запустить механізм зміни підходів до виплати зобов’язань держави перед громадянами.

«Так само він змінить передумови для збільшення фінансування цього питання вже в бюджеті на наступний рік», – сказав народний депутат.

За його словами, Верховна Рада, на жаль, не має фільтру, який би забезпечував перевірку законопроектів щодо відповідності практиці Європейського суду з прав людини.

«Надзвичайно важливо, щоб Парламент, приймаючи нові закони, розумів відповідність Конвенції з прав людини, практиці ЄСПЛ та здатність забезпечити виконання обов’язків, які держава бере на себе відносно громадян», – додав Руслан Сидорович.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

1 reply
  1. flayer@meta.ua
    [email protected] says:

    за невиконання рішень судів по 10 років вигадали покидьки: “доплата не може перевищувати одну мінімальну зарплату, встановлену на день виплати”… за кожен місяць, то могло б бути, а так – черговий обман від рошенівського кодла …

    Відповіcти

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *