НБУ анонсував ключові зміни на банківському ринку в 2021 році

Дії та регуляції НБУ будуть направлені на те, щоб допомогти банківському сектору та економіці під час коронакризи, а також зробити сектор більш стійким та готовим протистояти кризовим явищам.

«В 2021 році ми будемо проводити регулярну оцінку стійкості банків, зокрема аналіз якості активів, щоб з’ясувати, чи коректно банки відображають кредитний ризик за активами», – сказав він.

Наступного року НБУ впровадить новий норматив ліквідності – NSFR.

«Із серпня тривають тестові розрахунки нового нормативу ліквідності (NSFR). Чинний норматив ліквідності Н6 буде застосовуватися паралельно із NSFR, а з часом його буде скасовано», – сказав він.

Також НБУ планує визначитися зі строками активації буфера консервації капіталу та буфера системної важливості. «Запровадження вимог щодо формування цих буферів капіталу було тимчасово зупинено, і наступного року ми плануємо визначитися з датою, коли вони будуть запроваджені», – нагадав топпосадовець.

Очільник НБУ вважає важливим кроком поступове запровадження підвищених вагів ризику для незабезпечених споживчих кредитів до 150%. «Сьогодні ми бачимо один з основних ризиків в цьому сегменті по зростанню NPL», – впевнений він.

Ці зміни обговорюються з учасниками ринку споживчого кредитування. «Це підвищення буде поступовим: спочатку 125%, а потім вже 150%. Менше за все в цілях НБУ зробити такий стрес банківській системі, після якого система залишиться без капіталу», – сказав Кирило Шевченко.

Посиляться стандарти організації систем управління ризиками. «Ще однією важливою нормою стане початок імплементації вимог щодо запровадження ICAAP / ILAAP. Це процеси оцінки достатності внутрішнього капіталу та внутрішньої ліквідності. Вони стануть підсумковим кроком у впровадженні нових стандартів організації системи управління ризиками в банках», – пообіцяв Кирило Шевченко.

Нові обмеження будуть стримувати банки та зроблять більш безпечною та стабільною всю банківську систему. «Нові рішення НБУ щодо капіталу, нові нормативи, які впроваджуються, – вони зменшують апетити банків до кредитування. З іншого боку, вони дають більшу стабільність банківській системі. І цей компроміс потрібно вибудовувати», – каже голова правління банку «Глобус» Сергій Мамедов.

Банки мають посилити роботу над програмами безперервності своєї діяльності та покращити свої фінансові показники. «Вимоги щодо посилення капіталу є вимогами часу, тому вони мають бути враховані в стратегіях розвитку банків на наступний рік. І це теж стосується систем корпоративного управління. Вважаю також, що розвиток IT-технологій та посилення протидії шахрайству буде на одному з перших місць для банків. І потрібно подивитися на нові можливості, які з’являться у зв’язку із відкриття ринку землі», – зазначив заступник голови правління ПУМБ Артур Загородников.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *