НБУ не може більше грошей перерахувати до держбюджету через борги Бахматюка

Національний банк звинуватив бізнесмена Олега Бахматюка у тому, що через його небажання повернути кредити рефінансування регулятор не може підтримати держбюджет в умови пандемії COVID-19.

«На жаль, сьогодні через небажання Олега Бахматюка виконувати свої зобов’язання перед Національним банком ми сформували резерви під кредити рефінансування його двом банкам на суму 9,6 млрд грн. Це відповідно зменшує суму прибутку, яка могла б бути перерахована до держбюджету і використана в кризовий період державою», – повідомила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв’ю.

За її словами, збанкрутілі ВіЕйБі Банк і банк «Фінансова ініціатива», що належать пану Бахматюку, заборгували НБУ за кредитами рефінансування 10,4 млрд грн.

«За весь цей період пан Бахматюк Нацбанку нічого не заплатив. У нас є тверді застави, також є його особиста порука на 8,3 млрд грн. Тому ми тривалий час перебуваємо в судах і з самим Бахматюком, і з майновими поручителями, підконтрольними йому компаніями. Вони нас блокують, затягують судові процеси і навіть в тих випадках, де є рішення на нашу користь, затягують виконавчі провадження. Але ми продовжуємо боротися», – розповіла Катерина Рожкова.

З іншого боку, НБУ готовий вибрати цивілізований шлях, якщо Олег Бахматюк конкретизує свої пропозиції. Раніше бізнесмен публічно запропонував НБУ і ФГВФО реструктуризацію заборгованості двох банків-банкрутів на 8 років.

«Бізнес повинен мати можливість реструктуризувати проблемні кредити. Від цього виграють і банки, і позичальники. Якщо говорити про лист, то, звичайно, чудово, що боржник виявляє бажання добровільно погасити якусь суму. Але тільки незрозуміло, кому і яку. Адже лист адресовано і Нацбанку, і ФГВФО. Це різні юрособи, і перед кожним у нього окрема заборгованість. Тому «пакетна» пропозиція неможлива. Потрібно зрозуміти, про який борг йдеться і перед якою юрособою. З листа нічого не зрозуміло. Певна річ, ми підготували офіційну відповідь. Але розглядати абстрактні речі ми не можемо», – пояснила Катерина Рожкова.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *