НБУ очікує збільшення попиту нерезидентів на ОВДП

Національний банк прогнозує приплив іноземного капіталу в облігації внутрішньої державної позики.

Про це на пресбрифінгу розповів заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

«Наприкінці минулого року іноземні інвестори відновили інтерес до ринків, у тому числі й України. Це пов’язано як з низькими ставками фінансових інструментів у світі, так і з оптимізмом інвесторів щодо подолання пандемії», – зазначив він.

За словами Гелетія, на початку року нерезиденти також активно купували гривневі ОВДП. Однак в останні тижні приплив скоротився, що пов’язано зі зростанням прибутковості облігацій по всьому світу, а також з відносинами України з МВФ.

«Національний банк очікує подальшого прогресу в перемовинах із МВФ. Співпраця з МВФ та іншими міжнародними партнерами є важливою для фінансування бюджетних потреб та надання економіці додаткових стимулів для зростання. Завдяки цьому Україна також зможе підтримувати міжнародні резерви на рівні близько $30 млрд», – підкреслив він.

Водночас, за прогнозами НБУ, приплив іноземного капіталу в ОВДП цьогоріч буде менше, ніж у 2019-му, коли це стало однією з причин зміцнення курсу гривні.

«Зараз ми не очікуємо повторення такого надходження капіталу від нерезидентів, який спостерігався у 2019 році. Однак потенціал для зростання з поточних рівнів, безумовно є», – наголосив Гелетій.

2 березня Мінфін залучив до бюджету 11,5 млрд грн від розміщення ОВДП у гривні та доларах.

З початку року від розміщення ОВДП до держбюджету залучено 74,3 млрд грн, зокрема в іноземній валюті 14 млрд грн ($416,8 млн та 70,5 млн євро).

Станом на зараз нерезиденти зменшили портфель ОВДП з 103 млрд грн у лютому до 102 млрд грн.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *