НБУ покарав 9 страховиків за порушення нормативів

Національний банк застосовував заходи впливу до 9 страхових компаній за порушення нормативів.

За даними НБУ, комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінпослуг ухвалив ці рішення 23 квітня.

Нацбанк зобов’язав 8 страховиків усунути порушення нормативу платоспроможності й достатності капіталу та деяких інших нормативів, зокрема:

• СК «Кий Авіа Гарант»;

• СК «Бенєфіт»;

• СК «Гамма»;

• СК «Лідер»;

• СК «Надія»

• СТ «Новий Дніпро»;

• СТ «Астро-Дніпро»;

• СК «Союз-Дніпро».

Усі зазначені страховики не усунули порушення станом на 31 грудня 2020 року та не надали до НБУ інформацію про самостійне усунення порушень. Страховики зобов’язані усунути порушення та подати регулятору звіт про усунення, а також засвідчені у належний спосіб документи, які це підтверджують, до 7 червня 2021 року.

Ще одній страховій компанії «Ді’Лайф» Нацбанк тимчасово зупинив дію ліцензії зі страхування життя. Ця компанія була зареєстрована 19 вересня 2001 року та здійснювала діяльність зі страхування життя. Страховик знаходиться в місті Полтава і має відокремлені структурні підрозділи.

Обсяг страхових премій (платежів) із страхування життя за 2020 рік, становить 0 грн та не змінився порівняно з 2019 роком. Обсяг сформованих страхових резервів становить 1,225 млн грн. Компанія не має страхових виплат у 2020 році.

Зазначена інформація свідчить, що СК «Ді’Лайф» фактично не провадить діяльність зі страхування життя. Сума прийнятних активів у страховика станом на 30 вересня 2020 року була меншою за нормативний обсяг активів, який визначається з метою дотримання нормативу платоспроможності та достатності капіталу. Тобто компанія не дотримується нормативу платоспроможності та достатності капіталу. Порушення зафіксовано також і на попередню звітну дату – 30 червня 2020 року.

Станом на 31 грудня 2020 року СК «Ді’Лайф» вже порушувало й норматив ризиковості операцій з дефіцитом майже 90%. Станом на дату ухвалення рішення про застосування заходу впливу порушення не усунуте.

Чотирьом страховам, які провадять діяльність зі страхування життя, – СК «Надія»; СТ «Новий Дніпро»; СТ «Астро-Дніпро» та СК «Ді’Лайф» – Національний банк надав можливість усунути порушення до 30 червня 2021 року та подати регулятору засвідчений у належний спосіб звіт про їхнє усунення.

Рішення про застосування заходів впливу набуває чинності 24 квітня 2021 року.

Раніше НБУ призупинив дію всіх ліцензій 7 страхових компаній, а також застосував інші санкції до 6 страховиків за порушення нормативів.

21 квітня Нацбанк покарав 11 страхових компаній за порушення нормативів.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *