НБУ роз’яснив українцям, як відкривати депозит

Національний банк радить населенню перед підписанням депозитного договору з банком вивчити всі умови, можливі нюанси та ризики.

Близько 7% письмових звернень українців до Національного банку стосуються саме угод за депозитами, повідомляє НБУ.

Тому регулятор підготував роз’яснення для клієнтів банків, які вирішили покласти власні кошти на депозит.

Нацбанк відзначає, що автоматичне продовження строку депозиту можливе лише за згоди клієнта.

«Уявімо ситуацію: клієнт відкрив у банку депозит із кінцевою датою 24 серпня. Через свята він зміг звернутися до банку лише 25 серпня. І тоді ж дізнався, що банк автоматично продовжив його депозит. Адже за умовами договору клієнт повинен був звернутися до банку впродовж 5 днів до закінчення строку депозиту», – наводить поширений приклад НБУ.

Регулятор зазначає що банк у такому випадку не порушив права клієнта. Проте автоматичне продовження строку дії депозиту можливе лише, якщо клієнт дав на це згоду: підписав договір із такою умовою або поставив «галочку» у відповідному полі в мобільному додатку.

НБУ рекомендує банкам пояснювати клієнтам усі умови отримання послуги, зокрема, що відбуватиметься після завершення строку дії депозиту. Також рекомендується діяти на випередження: заздалегідь інформувати клієнта про завершення терміну дії депозиту й пропонувати йому варіанти подальших дій.

Нацбанк також попереджає, що якщо в майбутньому може знадобитися достроково зняти кошти з депозиту у випадку «форс-мажору», цю умову варто передбачити в договорі. Бо якщо така можливість не передбачена в договорі, банк може відмовити.

«Тому ми рекомендуємо клієнтам зважати на вищезазначене і в разі потреби обирати депозит, умовами якого передбачено можливість достроково знімати кошти. Водночас банкам рекомендуємо розглядати кожен випадок окремо та, за можливості, йти назустріч клієнтам», – зазначає регулятор.

В угоді з банком також варто передбачити чіткі умови повернення депозиту та можливі комісії, наприклад додаткову комісію на повернення валютних коштів. Аби уникнути неочікуваних ситуації, варто наполягти, щоб у договорі передбачалися чіткі умови повернення коштів чи можливі комісії.

Нацбанк радить українцям перед підписанням депозитного договору уважно його прочитати, прискіпливо вивчити усі умови, можливі нюанси та ризики.

«Якщо у відносинах із банком все ж виникла ситуація, в якій банк, на вашу думку, порушив умови договору та ваші права, напишіть звернення на ім’я керівництва фінустанови. Якщо банк відмовляється йти назустріч і нехтує скаргою, слід звертатися до НБУ», – рекомендує регулятор.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *