НБУ розраховує на зниження кредитних ставок

Утримання ключової ставки НБУ на рівні нижче нейтрального свідчить про стимулюючий характер монетарної політики і залишає простір для подальшого зниження відсоткових ставок в економіці.

Про це повідомив голова НБУ Кирило Шевченко.

«Попередні зниження облікової ставки продовжують відображатися у динаміці ринкових ставок. Так, вартість державних запозичень у національній валюті і ставки за гривневими депозитами вже перебувають на рекордно низьких рівнях. Триває також здешевлення кредитних ресурсів», – повідомив Кирило Шевченко.

В липні – серпні банки пожвавили кредитування населення і бізнесу.

«За перше півріччя ми бачили скорочення портфелю на 5%. За наступні два місяці портфель зріс на 3%. Ми бачимо суттєве зростання видач нових іпотечних кредитів. Впливає фактор карантину, оскільки була певна пауза. Але кредитування починає зростати», – сказав він.

За його словами, Національний банк активізував нормотворчу діяльність, спрямовану на спрощення умов для розвитку кредитування, а також роботу зі зниження частки поганих кредитів у банківській системі.

«Це підтримає тренд на здешевлення кредитів для бізнесу і населення», – сказав він.

Шевченко впевнений, що банки вже суттєво знизили кредитні ставки.

«Наприклад, ставки за кредитами для бізнесу вже нижче 10%. За I півріччя середня ставка була 11%. По ставкам для населення, на жаль, такої тенденції немає, за виключенням ставок по іпотечних кредитах. Ставки по іпотечних кредитах середні на початку року були 20%, то в липні вони становили близько 13%, а за серпень ми очікуємо середні ставки ще нижчими», – сказав голова НБУ.

Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб відреагував на закиди, що статистика НБУ є спотвореною і ставок менше 10% для бізнесу не існує.

«Короткострокові кредити для мультинаціональних компаній зараз мають ціну на рівні 7%. І це тягне вниз середню ставку», – сказав він.

Але ставки для малого та середнього бізнесу та ставки за середньостроковими кредитами також знижуються.

«Наприкінці минулого року ставки були на рівні 20%, а зараз вони вже 14-15%. Я не пригадую, щоб в Україні були такі ставки», – сказав він.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *