НБУ спростив банкам кредитування ФОП

Правління Національного банку затвердило зміни, які мають спростити умови кредитування банками фізичних осіб – підприємців.

«Змінами до положення №351 передбачено, що для оцінки фізичних осіб-підприємців банки також зможуть використовувати портфельний підхід. Це правило буде поширено на усі кредити ФОП до 5 млн грн», – йдеться в повідомленні НБУ.

На практиці це означатиме, що ключовим фактором оцінки ризиків позичальників буде своєчасність погашення боргу: допоки позичальники не допускатимуть прострочок за своїми зобов’язаннями, надані їм кредити вважатимуться високоякісними.

Спрощений підхід до оцінки кредитних ризиків фізичних осіб-підприємців також спростить формальні процедури з кредитного адміністрування. Загалом це розширить можливості банків кредитувати МСБ та спростить підприємцям доступ до кредитних ресурсів.

«Відновлення кредитування залежить, у тому числі, від простоти отримання кредиту. Ми хочемо забезпечити такі умови, коли і малий бізнес має доступ до фінансування, і водночас ризики для банків та системи в цілому лишаються низькими та контрольованими, зберігається цінова та фінансова стабільність. Це один з кроків у потрібному напрямі та логічне продовження роботи з активізації кредитування, яке забезпечить стійке економічне зростання», – прокоментувала запроваджені зміни перша заступниця глави Національного банку Катерина Рожкова.

Нагадаємо, 22 жовтня у Верховній Раді зареєструвано законопроект, яким пропонується дозволити ліквідацію непрацюючих ФОП.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *