НБУ за рахунок викупу валюти збільшив резерви майже до $22 млрд

Станом на 1 грудня 2019 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, склали 21,931 млрд (в еквіваленті). У листопаді вони зросли на 2,5%.

Збільшення обсягу міжнародних резервів зумовлене насамперед збереженням сприятливої ситуації на валютному ринку.

«Сприятлива ситуація на валютному ринку дала змогу Національному банку нарощувати міжнародні резерви у листопаді. За місяць їх обсяг збільшився на півмільярди доларів або 2,5% до $21,9 млрд», – йдеться в повідомленні.

Чиста купівля валюти НБУ на міжбанківському валютному ринку у минулому місяці склала $897,8 млн, що перевищило витрати на обслуговування та погашення державного боргу.

«Попри суттєве уповільнення припливу іноземного капіталу в державні облігації, порівняно з попередніми місяцями, пропозиція валюти на ринку залишалася значно більшою ніж попит за рахунок суттєвих продажів валюти експортерами», – зазначають у НБУ.

Зокрема, було куплено $777,8 млн за єдиним курсом і $120 млн шляхом вибору найкращого курсу. Інтервенції з продажу валюти Національний банк упродовж місяця не проводив.

На динаміку резервів упродовж місяця також вплинули операції уряду з управління державним боргом.

Загалом на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано $644,7 млн (в еквіваленті). З цієї суми 425,5 млн євро сплачено за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), $9,2 млн– за єврооблігаціями (ОЗДП).

Окрім цього, $84,4 млн спрямовано на виконання зобов’язань уряду та Національного банку перед Міжнародним валютним фондом. Решта коштів сплачена за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами та міжнародними фінансовими організаціями.

Ці витрати були частково компенсовані надходженнями на користь уряду $304,9 млн від розміщення ОВДП, номінованих в іноземній валюті.

Позитивну динаміку резервів також визначила переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). У листопаді їхня вартість зменшилася на $29,6 млн (в еквіваленті).

Як зазначає НБУ, такий обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *