Небанківські установи виграли від підключення до BankID

Компанії, що спеціалізуються на мікрокредитуванні, виграли від підключення до BankID банків з найбільшими базами даних, наприклад, ПриватБанку, Ощадбанку, Альфа-Банку.

«Зараз основні запити йдуть від мікрофінансових організацій, від організацій, які надають кредитування. Мікрофінансові організації беруть ці дані, але банки не втрачають кредитні портфелі», – розповів заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Про це він заявив в ході круглого столу «BankID та що чекає на банки після приєднання до системи мобільних операторів», проведеного онлайн «Фінансовим клубом».

Заступник начальника департаменту цифрового бізнесу банку «Глобус» Олександр Дубихвіст пояснив, чому фінкомпаніям простіше укладати онлайн-договори, ніж банкам, – їхнім клієнтам не треба мати кваліфікаційний електронний підпис.

«У них є закон про електронну комерцію, який прирівнює OTP-пароль до звичайного підпису. Їхній бізнес-процес є повністю бездокументарним», – розповів банкір.

Але багато банків бояться можливих негативних наслідків розкриття своїх баз клієнтів.

«Крім цифрової готовності банку є також фактор страху втратити клієнта, побоювання втрати бізнесу, небажання віддати цей бізнес мікрофінансовій організації, іншому банку або мобільному оператору, тому що на мобільних операторів банки дивляться як на власників скорингів та потенційних конкурентів», – розповів Олексій Шабан.

Ідея Банк відчув цю конкуренцію, коли після підключення до BankID його клієнтами зацікавилися інші установи.

«Ми більше віддаємо ідентифікаційні дані клієнтів, ніж залучаємо. А коли тільки оголосили про це (про підключення до системи. – Ред.), то ми раділи і думали, що це дозволить нашому банку залучати клієнтів без відділень, надавати їм всі свої послуги», – розповів директор департаменту розвитку продуктів Ідея Банку Сергій Міщенко.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *