Німеччина відмовила в екстрадиції Онищенка через умови в українських тюрмах

У Німеччині Вищий земельний суд Ольденбурга відмовив в екстрадиції колишнього депутата Верховної Ради України Олександра Онищенка.

Про це повідомляє DW.

Рішення прийнято 27 травня.

Судді вважають, що на даний час не можна встановити, що кримінальне переслідування Онищенка в Україні здійснюється з політичних мотивів.

Але в поясненні до ухвали зазначається, що «існує значна ймовірність» того, що в разі екстрадиції Онищенка «не буде дотримано мінімальних стандартів міжнародного права щодо умов утримання в тюрмах», у тому числі й Європейської конвенції з прав людини. А тому екстрадиція є недопустимою.

Раніше суд звернувся до української влади з проханням надати детальний опис умов утримання під вартою, на котрі міг би розраховувати Онищенко в слідчому ізоляторі в Києві. Однак тоді українська сторона поінформувала німецький суд «лише в загальних рисах» щодо того, що міжнародних стандартів буде дотримано Цього суддям в Ольденбурзі було замало.

Судді зіслалися на доповіді Європейського комітету із запобігання катуванням Ради Європи (РЄ). Експерти комітету відвідали у 2017 році в’язницю в Україні. У зробленій наступного року доповіді експерти комітету вказали на нелюдські умови утримання ув’язнених, що принижують людську гідність.

Сам Онищенко з моменту арешту в листопаді 2019 року провів кілька місяців у в’язниці міста Ольденбург. Протягом цього часу йому зробили операцію на серці у місцевій лікарні. Після рішення суду він може залишити в’язницю.

У лютому цього року адвокат Онищенка Інґо Міноджіо (Ingo Minoggio) повідомив DW, що Онищенко має громадянство Росії і в разі, якщо Німеччина не видасть ексдепутата Верховної Ради Україні, але відмовить у притулку, він готовий виїхати до цієї країни.

У минулу неділю на російському телеканалі НТВ вийшло інтерв’ю з колишньою українською депутаткою Надією Савченко, яка повідомила, що до неї звернулися німецькі адвокати і помічники Олександра Онищенка із проханням дати свідчення проти корупції Порошенка для німецьких судів та для ЗМІ. 

Протягом сюжету голос за кадром неодноразово називав Онищенка «побратимом» Савченко, «товаришем по боротьбі». Сама Надія сказала про Онищенка: «сильна людина, яка досягла успіху в житті». Вона розповіла, що з великим інтересом читала книжки Онищенка про корупцію президента Порошенка.

Нагадаємо, що 13 травня в Україні Вищий антикорупційний суд почав судити Онищенка заочно.

За версією НАБУ, Олександр Онищенко є засновником та керівником злочинної організації, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року протиправно заволоділи понад 1,6 млрд грн від реалізації природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування».

Внаслідок таких дій ПАТ «Укргазвидобування» (100% акцій належать державній НАК «Нафтогаз України») спричинено збитки в сумі більш ніж 740 млн грн.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *