Норматив LCR не вплинув на депозитну політику банків

«LCR подібний до нормативу Н5, який банки розраховували раніше.

Тому LCR може впливати лише на те, що банки стали відповідальніше ставитися до кредитів, які вони надають, оскільки потрібно мати 100% забезпечення», – пояснює директор департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Олег Кляпко.

Заступник голови правління Банку Форвард Андрій Прусов зазначив, що не очікує також впливу на політику банків нормативу, який з’явиться цього року, – NSFR.

«НБУ хоче стимулювати залучення вкладів на більший термін. Але, на мою думку, робити це зараз не варто. Відсотки за депозитами знаходяться на високому рівні, і якщо банк залучить гривню під 15% на п’ять років, то як він зможе видати іпотечний кредит дешевше, ніж під 15%?» – запитує він.

Андрій Прусов нагадав, що перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова наголошувала, що 2020 рік стане роком іпотеки.

Начальник департаменту роздрібного бізнесу банку «Глобус» Дмитро Замотаєв розповів, що зараз у банків горизонт планування – до одного року.

«За всіма депозитними продуктами понад цей термін банкіри пропонують ставки суттєво нижчі. Якщо на рік клієнт може розмістити кошти під 14%, то на термін понад рік – під 9-10%. Логічно, що клієнт обирає максимальну ставку», – вважає Дмитро Замотаєв.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *