Нові правила мобілізації: експерт коментує зміни в законопроєкті 10209, зареєстрованому в Раді

Нові правила мобілізації: експерт коментує зміни в законопроєкті 10209, зареєстрованому в Раді

У Верховній Раді України пропонують зміни до правил мобілізації. Для цього був зареєстрований законопроєкт № 10209, автором якого є народний депутат від партії Слуга народу Георгій Мазурашу.

В документі пропонується залучати до ЗСУ чоловіків за письмовою згодою, тих, хто має бронювання або відстрочку від служби, та працівників правоохоронних органів, також він дає можливість звільнятися з армії за власним бажанням та залучати безробітних до відновлення критичної інфраструктури. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «ФАКТИ».

Чи має законопроєкт № 10209 шанси на ухвалення прийняття? Розглянемо й оцінимо кожний пункт з юристом та адвокатом Ростиславом Кравцем.

Законопроєкт № 10209: що передбачає кожен пункт

В Україні продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію. У зв’язку з цим у Верховній Раді пропонують змінити правила мобілізації для військовозобов’язаних. Для цього 3 листопада 2023 року було зареєстровано законопроєкт № 10209.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Залучення військовозобовʼязаних до робіт з відновлення

Законопроєкт передбачає залучення чоловіків, які не працюють, перебувають у запасі та не призвані на військову службу, до робіт з відновлення критичної інфраструктури, постраждалої від війни.

– Йдеться про те, щоб безробітних (які не працюють мінімум на 0,75 ставки або не займаються підприємницькою діяльністю) та які відмовляються служити, мобілізовувати на роботи, зокрема на відновлення постраждалої від війни інфраструктури, — каже Мазурашу.

Юрист та адвокат Ростислав Кравець зазначає, що зараз немає певного порядку залучення осіб до відновлення критичної інфраструктури. Не відомо, чи буде можливість у працівників ТЦК шукати безробітних осіб чи перевіряти наявність у них ФОП. Та навіть якщо вона з’явиться, чоловіки будуть мати можливість зареєструвати підприємницьку діяльність, щоб проти своєї волі не бути залученим до відновлення критичної інфраструктури.

Окрім цього, зараз є достатньо ресурсів самостійно відновлювати постраждалі від війни об’єкти з допомогою волонтерів чи небайдужих людей.

Мобілізація за письмовою згодою

Пропонується мобілізувати лише тих військовозобов’язаних, які мають відповідні морально-вольові риси та письмово погодяться захищати Батьківщину. Автор законопроєкту вважає примусову мобілізацію неправильною, бо це створює напругу в суспільстві.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *