Новий порядок реалізації санкцій банками та небанківськими установами в Україні: зміни в НБУ

Новий порядок реалізації санкцій банками та небанківськими установами в Україні: зміни в НБУ

Нове Положення про реалізацію спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) затверджене постановою Правління НБУ від 11 травня 2023 року № 65.

Затверджене Положення врегульовує актуальні питання реалізації санкцій, зокрема:

  • враховує положення Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов’язаних з активами окремих осіб”; Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «LIGA ZAKON».
  • установлює особливості реалізації кожної санкції, зокрема й санкції “блокування активів” у новій редакції;
  • уточнює вимоги щодо реалізації санкцій під час здійснення операцій з використанням платіжних інструментів, включаючи електронні платіжні засоби, встановлює вимоги до еквайрингових установ;
  • визначає порядок дій суб’єкта реалізації санкцій у разі виявлення збігу окремих даних клієнта та/або іншого учасника фінансової операції з даними санкційної особи та відсутності достатньої інформації в санкційних списках або реквізитах платіжних інструкцій тощо;
  • визначає порядок реалізації секторальних санкцій.

Крім того, Нацбанк урегулював на рівні нормативно-правового акта порядок реалізації санкцій небанківськими установами, які до затвердження цього Положення керувалися вимогами відповідного нормативно-правового акта Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Згідно з новим порядком небанківські установи мають одноразово надати Національному банку інформацію про наявність серед санкційних осіб:

  • небанківської установи,
  • кінцевих бенефіціарних власників / власників істотної участі, керівників, клієнтів небанківської установи.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Також установлено вимоги до суб’єктів реалізації санкцій протягом трьох місяців затвердити внутрішні документи з питань реалізації санкцій та налаштувати внутрішні системи моніторингу в такий спосіб, щоб забезпечити перевірку фінансових операцій за санкційними списками до їх проведення.

Постанова № 65 набрала чинності 13 травня 2023 року. З цього дня втратили чинність:

  • постанова Правління НБУ від 1 жовтня 2015 року № 654 “Про забезпечення реалізації і моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” (зі змінами);
  • розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, від 22 грудня 2015 року № 3378 “Про забезпечення реалізації персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” (зі змінами).

За повідомленням НБУ

LIGA360 дозволяє перевіряти компанії у світових санкційних списках, зокрема країн ЄС та США, а також санкційних списках України (РНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв’язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків – за посиланням.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *