НВ: Коломойський і Боголюбов намагаються затягнути судовий процес у Лондоні

Колишні власники ПриватБанку просять додатковий час для підготовки до захисту в лондонському суді, де їх звинувачують в шахрайстві на $2,6 млрд.

Вчора два колишніх власника Приватбанку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов звернулися до лондонського судді з проханням надати їм додатковий час для захисту проти дворічних звинувачень в тому, що вони організували схему виведення мільярдів доларів з найбільшого банку України, повідомляє НВ із посиланням на спеціалізований британський ресурс law360.co.uk.

Адвокат Майкл Булс, що представляє Коломойського, попросив суддю Високого суду Брайана Ролінгса дати йому час до 25 лютого, заявивши, що було б «нерозумно», якщо Коломойський був би змушений готуватися до захисту всього за 10 днів.

Булс додав, що оспорювання юрисдикції вимагає менше роботи, ніж повний судовий розгляд.

Проте, адвокат ПриватБанку Ендрю Хантер заявив, що «невиправдано» припускати, що обвинувачені ще не провели докладної підготовки до претензій банку.

«Неймовірно припустити, що, вирішивши оскаржити WFO (Всесвітній ордер на арешт активів) і юрисдикцію англійського суду і витратити при цьому величезні суми грошей, вони та їхні адвокати не дослідили всі можливі підстави для заперечування справи по суті», — наголосив він.

У 2017 році ПриватБанк подав позов проти Боголюбова та Коломойського на суму $2,6 млрд, надавши докази того, що вони виводили гроші з банку, використовуючи фіктивні кредитні операції за участю кількох англійських компаній, пов’язаних з поставками товарів.

У забезпечення позову ПриватБанку судді Нугі та Ротт 19 грудня 2017-го видали ордер на заморожування активів Коломойського та Боголюбова (worldwide freezing order; WFO) на $2,6 млрд.

Однак, сума позову не фіксована а з урахуванням прострочення збільшується на $500 тис. на день, і на сьогодні ціна позову ПриватБанку складає вже понад $3 млрд.

Але Боголюбов і Коломойський наразі просять додаткові три місяці, щоб підготуватися до захисту, після того, як ПриватБанк виграв апеляцію у жовтні.

Ця проміжна перемога дозволила державному банку переслідувати двох олігархів в юрисдикції Англії. У підсумку, всесвітній ордер на арешт активів Коломойського і Боголюбова залишився в силі і Високий суд Лондона почне повноцінний розгляд справи.

Позов ПриватБанку був відновлений Апеляційним судом Лондона 15 жовтня після того, як він відхилив позови Коломойського і Боголюбова, які є громадянами України, які проживають в Швейцарії, про те, що банк включив в позов тільки кілька англійських компаній, щоб вивести їх з-під юрисдикції Швейцарії.

Як відомо, Ігор Коломойський був співвласником ПриватБанку з 2006 по 2016 роки. Нещодавно він сплатив судові витрати ПриватБанку по справі у Лондонському суді.

Після цього британські відповідачі ПриватБанку сплатили йому свій борг. Таким чином, ПриватБанк отримав понад 11 млн фунтів стерлінгів відшкодування витрат включно з процентами за рішенням Апеляційного суду Лондону.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *