ОАСК поновив строк для звернення з позовом через страх і побоювання

Окружний адмінсуд Києва поновив колишньому заступнику голови Фонду держмайна Віталію Трубарову строк звернення до суду з позовом.

Це вбачається з ухвали від 14 квітня.

Трубаров просить скасувати розпорядження і наказ про його звільнення і поновити на посаді заступника голови ФДМУ.

Водночас він сам визнав, що формально встановлений строк на звернення до суду з таким позовом є пропущеним, починаючи з 30.10.2019 року.

Трубаров наголосив, що причиною пропуску строку була наявність об’єктивних побоювань та страху щодо можливості безперешкодного поновлення на роботі у період перебування на посаді колишнього керівника Уряду. Тому, на його думку, місячний строк звернення до суду повинен відраховуватись з моменту усунення таких побоювань, а саме з 4 березня 2020 року – дня відставки прем’єр-міністра Олексія Гончарука.

Законодавством не встановлено перелік випадків, які можуть розцінюватись судом як поважні причини пропуску строків, а тому вирішення цього питання перебуває у виключній компетенції суду.

Суд вважає, що поважними лише ті обставини, які є об’єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, пов’язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами та підтверджені доказами.

«Водночас, суд не повинен тлумачити положення статті 122 КАС України у такий спосіб, щоб створювати штучні перешкоди для доступу до правосуддя в адміністративній справі. Адміністративний суд керуючись принципом верховенства права, має розглядати право не як закон чи систему нормативних актів, а як втілення справедливості. Суд має спрямовувати своє провадження на досягнення справедливості, що і є правосуддям», – написав у рішенні суддя Володимир Келеберда.

Відтак, посилаючись на практику Європейського суду з прав людини і Конституцію України, Келеберда поновив строк на звернення з позовом. У подальшому справа слухатиметься порядку спрощеного позовного провадження, без виклику сторін, колегією у складі трьох суддів.

Разом з тим у рішенні сказано, що, коли після відкриття провадження, виявиться, що висновок про поважність причин пропуску строку звернення був передчасним і суд не знайде інших підстав, то позовну заяву залишать без розгляду.

Перед звільненням Трубарова, у липні 2019 у Фонді держмайна НАБУ провело обшуки. За даними ЗМІ, у справі фігурував Трубаров.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *