Офіс генпрокурора блокує екстрадицію Бахматюка за справою ВіЕйБі Банку

Національне антикорупційне бюро України пояснило проблеми із екстрадицією ексбанкіра Олега Бахматюка.

«Орган досудового розслідування переконаний, що наразі наявні всі законні підстави для початку екстрадиції в Україну колишнього власника «ВіЕйБі Банку», – заявили в НАБУ. Проте установа генпрокурорки Ірини Венедіктової заважає цьому.

«Днями Офіс генерального прокурора пояснив, чому відмовляється погоджувати екстрадицію колишнього власника ВіЕйБі Банку, якого НАБУ та САП підозрюють в заволодінні 1,2 млрд грн кредиту, наданого Нацбанком. Ключовий аргумент – НАБУ нібито порушило норми національного та міжнародного законодавства у процесі розслідування. Це не відповідає дійсності», – заявили в НАБУ.

Бюро розцінює такі дії окремих осіб в ОГП «як спробу саботувати розслідування особливого тяжкого злочину».

Справа в тому, що НАБУ вже двічі зверталося до ОГП із клопотанням про екстрадицію ексвласника «ВіЕйБі Банку» і двічі від ОГП отримало відмову з грубим порушенням строків.

«Перший пакет документів НАБУ скерувало до ОГП 18 червня 2020 року. Попри те, що закон відводить 5 днів на ухвалення рішення, про нього ми дізналися лише за місяць потому. Причина відмови – формальна: є рішення Печерського суду райсуду міста Києва, яким скасовано постанову про відновлення розслідування у справі ВіЕйБі Банку. При цьому ОГП достеменно відомо, що ухвала винесена з порушенням підсудності і на момент відповіді перебувала на розгляді в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду, яка згодом її скасувала. Однак, крім цієї формальної причини, у відмові жодних зауважень по суті наданих документів немає», – наголосили в НАБУ.

Після того, як колегія суддів Апеляційної палати ВАКС 29 липня скасувала рішення слідчого судді Печерського райсуду Києва, який фактично зобов’язав генерального прокурора закрити «справу ВіЕйБі Банку», НАБУ 14 серпня знову надсилає в ОГП той самий пакет документів для початку екстрадиції. Цього разу відмову від ОГП доводиться чекати вже три місяці. Однак, аргументація вже інша.

«По-перше, департамент міжнародного правового співробітництва ОГП піддав сумніву чинне рішення суду, що взагалі не є компетенцією ОГП. Йдеться про ухвалу Апеляційної палати ВАКС від 28.05.2020, якою ексвласнику «ВіЕйБі Банку» обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою (наявність рішення суду про тримання особи під вартою є обов’язковою вимогою до запиту про екстрадицію). Ця ухвала ніким не оскаржувалася і є чинною до цього часу. Фактично, ми є свідками вибіркової оцінки з боку ОГП рішень суду: одні (рішення Печерського суду) — виконує безапеляційно, а іншими (Апеляційної палати ВАКС) – просто нехтує», – розповіли в бюро.

По-друге, цей департамент надав власну оцінку законності процесуальних дій детективів у кримінальному провадженні, хоча, за законом, це – компетенція прокурорів САП та ВАКС і вони визнали дії детективів законними. «Однак в ОГП зважили по-іншому й, у підсумку, відмовили НАБУ в екстрадиції особи, підозрюваній у вчиненні особливо тяжкого злочину», – розповіли в бюро.

НАБУ категорично не погоджується з таким діями департаменту міжнародно-правового співробітництва ОГП, у зв’язку з чим 8 грудня скерувало дисциплінарну скаргу на дії його керівника.

Читайте: НАБУ викрило Нацбанк у змові з Бахматюком: ключові факти резонансного розслідування

В листопаді 2019 року Міністерство внутрішніх справ України оголосило Олега Бахматюка у національний розшук.

В березні 2020 року міністром економіки став топменеджер агрохолдингу Бахматюка Ігор Петрашко.

В травні Вищий антикорупційний суд заочно заарештував кінцевого власника VAB Банку Олега Бахматюка, який перебуває за межами України.

В червні Національний банк звинуватив бізнесмена Олега Бахматюка у тому, що через його небажання повернути кредити рефінансування регулятор не може підтримати держбюджет в умови пандемії COVID-19.

В тому ж місяці Офіс Генерального прокурора виконав ухвалу суду про закриття кримінального провадження в справі ВіЕйБі Банку.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *