Офіс генпрокурора закрив справу проти Бахматюка

Офіс Генерального прокурора виконав ухвалу суду про закриття кримінального провадження в справі збанкрутілого ВіЕйБі Банку, кінцевим власником якого є Олег Бахматюк.

Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

«5 червня 2020 року ухвалою Печерського районного суду Києва Офіс Генерального прокурора зобов’язано розглянути клопотання про скасування постанови першого заступника генпрокурора про скасування постанови про закриття кримінального провадження, пов’язаного із VAB банком, та скасувати її», – написала вона.

За даними Венедіктової, 24 червня повний текст судової ухвали офіційно надійшов до Офісу генпрокурора, а 25 червня її було виконано.

«Вважаю, що подібні рішення судових інстанцій підривають загальні засади діяльності правоохоронної системи. Крім того, відповідно до ст. 303 КПК України немає підстав оскаржувати такі процесуальні рішення прокурора», – обурена генпрокурорка.

Водночас Венедіктова сподівається, що «таке інформування у черговий раз не буде розцінене як тиск на суд».

Рішення суду та прокуратури стосується так званої «справи Писарука та Бахматюка». Про це повідомив сам Олег Бахматюк.

“Було виконано законне рішення Печерського районного суду Києва, який визнав незаконною постанову колишнього заступника генпрокурора Касько, який з порушенням вимог КПК і порушенням процесуальних строків відновив давно розслідувана кількома правоохоронними органами та закрите рішеннями судів справу. Те, що відновлення надуманої справи було невипадковим, було зрозуміло і професійним експертам, і економічному співтовариству, як в Україні, так і за кордоном”, – коментує бізнесмен закриття справи.

В листопаді 2014 року НБУ визнав банк неплатоспроможним. Рішення про ліквідацію ВіЕйБі Банку ухвалене Нацбанком у березні 2015 року.

У листопаді 2019 року Бахматюка оголосили в розшук у справі з розкраданням 1,2 млрд грн стабкредиту, наданому Нацбанком ВіЕйБі Банку в 2014 році.

НАБУ та САП звинуватили Писарука в змові з Бахматюком і допускають притягнення до відповідальності й інших членів правління НБУ, які брали участь в колегіальному рішенні про видачу стабкредиту ВіЕйБі Банку.

Однак Вищий антикорупційний суд відмовив в арешті голови Райффайзен Банку Аваль Олександра Писарука у справі заволодіння 1,2 млрд грн стабкредиту.

Наприкінці квітня Вищий антикорупційний суд заочно заарештував Олега Бахматюка в справі ВіЕйБі Банку.

Це рішення дозволяє Інтерполу розпочати розшук Бахматюка.

Сам Бахматюк вважає рішення ВАКС незаконним і упередженим та звинуватив у втручанні в справу директора НАБУ Артема Ситника.

Заборгованість двох банків Бахматюка – ВіЕйБі Банку та банку «Фінансова ініціатива» – за кредитами рефінансування перед НБУ становить 10,4 млрд грн.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *