Офіційний звіт Ради Європи про відповідність України до Конвенції Тромсе

Офіційний звіт Ради Європи про відповідність України до Конвенції Тромсе

16 липня Група з доступу до інформації Ради Європи (Access Info Group, AIG) опублікувала свої перші звіти з всебічним аналізом законів про свободу інформації в 11 державах та їхню відповідність Конвенції Тромсе.

Звіти були представлені щодо Боснії та Герцеговини, Естонії, Фінляндії, Угорщини, Ісландії, Литви, Чорногорії, Норвегії, Республіки Молдова, Швеції та України. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Центр демократії та верховенства права».

AIG також надала рекомендації країнам:

  • щодо виключення документів, що містять персональні дані або інший контент, зі сфери застосування цих законів;
  • щодо обмеження права на доступ до офіційних документів;
  • щодо надмірної тривалості процедур перегляду у разі відмови в доступі;
  • щодо недоліків у процедурах прийняття рішень щодо запитів на доступ, наприклад.

Зокрема, у звіті щодо України відзначено, що незважаючи на складну ситуацію, створену агресивною війною Росії проти України, остання не запровадила винятків щодо права на доступ до офіційних документів.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Конвенція Тромсе набула чинності 1 грудня 2020 року. Україна стала десятою державою, котра ратифікувала цей документ і тим самим запустила його в дію. Конвенція стала першим в історії обов’язковим до виконання міжнародно-правовим інструментом, який визнає право кожного на доступ до офіційних документів, що перебувають у володінні суб’єктів владних повноважень, за запитом.

Конвенція встановлює мінімальні зобов’язання для її сторін гарантувати право на доступ до офіційних документів, балансуючи між захистом суспільного інтересу в прозорості та захистом інших законних інтересів, таких як національна безпека, оборона та міжнародні відносини.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *