Огляд судової практики в кримінальних справах за травень 2023 року згідно ККС ВС

Огляд судової практики в кримінальних справах за травень 2023 року згідно ККС ВС

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду опублікував огляд своїх правових позицій за травень 2023 року. В огляді зібрано актуальні висновки ККС ВС щодо застосування норм кримінального права та кримінального процесуального права.

Огляд судової практики Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду (актуальна практика). Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «PRAVO».

Щодо застосування норм кримінального права ККС ВС серед іншого звернув увагу, що:

  • в діях особи, визнаної винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 263 КК України, можуть міститися ознаки однієї з обставин, що виключають кримінальну протиправність діяння з огляду на те, що, відповідно до показань обвинуваченого, він отримав зброю після оголошення воєнного стану в Україні для відсічі збройній агресії російської федерації;
  • нез’явлення обвинуваченого до суду через неналежне повідомлення його про судовий розгляд, а також через те, що він захищав державу від збройної агресії російської федерації, не є умисним ухиленням від суду та не зупиняє строки давності, передбачені ч. 1 ст. 49 КК України.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Щодо застосування норм КПК України висловлені такі правові позиції:

  • відшкодування шкоди, заподіяної потерпілому каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я в результаті ДТП, має персональний характер (стосується виключно особи, якій вона заподіяна) та не може бути предметом правонаступництва;
  • протокол контролю за вчиненням злочину відображає відомості лише про події, які відбувалися приховано від засудженого, що не вимагає його присутності, оскільки він не може засвідчити чи спростувати жодних фактів, свідком яких він не був.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *