Огляд судової практики в кримінальних справах: жовтень 2023 року в ККС ВС

Огляд судової практики в кримінальних справах: жовтень 2023 року в ККС ВС

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду опублікував огляд правових позицій ухвалених у жовтні 2023 року. У огляді зібрані актуальні висновки ККС ВС щодо застосування норм кримінального права та кримінального процесуального права.

Огляд судової практики Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду (актуальна практика). Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «PRAVO».

Щодо застосування норм кримінального права ККС ВС серед іншого:

визначив, що якщо засуджений був активним виконавцем злочину, передбаченого частиною 2 статті 190 КК України, і саме завдяки його діям спільний злочинний умисел з невстановленою слідством особою на заволодіння грошовими коштами було доведено до кінця, то роль засудженого у вчиненні цього злочину є значною. З огляду на це обґрунтованим є вирок, яким розмір штрафу визначено в розмірі матеріальної шкоди, спричиненої потерпілому;
встановив, що сам по собі факт вчинення протиправних дій у громадському місці не дає достатніх підстав для кваліфікації їх як хуліганства. Пошкодження майна шляхом підпалу приміщення магазину, хоча й мало місце в громадському місці, однак, за умовами його вчинення, посягало не на громадський порядок чи моральність, а саме на майно.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Щодо застосування норм КПК України висловлені правові позиції:

КПК України не вимагає від слідчого здійснювати збирання доказів виключно шляхом отримання тимчасового доступу до них. У разі, коли особа, в розпорядженні якої знаходяться речі, документи та інші матеріали, які мають доказове значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, висловлюючи своє волевиявлення, добровільно надає їх слідчому, це не свідчить про здобуття таких доказів органом досудового розслідування у позапроцесуальний спосіб та не є підставою для визнання їх недопустимими;
здійснення спеціального досудового розслідування щодо підозрюваної у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 111 КК України, яка за оперативною інформацією постійно перебуває на тимчасово окупованій території, в Автономній Республіці Крим, без оголошення її в міжнародний розшук відповідає приписам пункту 20-1 розділу XI «Перехідні положення» КПК України (в ред. Закону № 1355-VIII, чинній на час вчинення процесуальних дій) та не може свідчити про порушення гарантій щодо заборони дискримінації згідно з пунктом 1 статті 1 Протоколу № 12 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *