Оподаткування доходів заробітчан

Вітчизняне податкове законодавство передбачає сплату податків з усіх видів доходів, отриманих як в Україні, так і за кордоном.

Виняток — доходи, визначені Податковим кодексом України, які не підлягають оподаткуванню, наприклад: державна та соціальна матеріальна допомога, що отримується з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування; спадщина від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення; продаж одного легкового авто протягом року тощо.

А ось фізичні особи із своїх заробітних плат сплачують податок на доходи та військовий збір. Відрахування цих податків здійснює роботодавець як податковий агент, — повідомляє Державна податкова служба. Громадяни України, які працюють за кордоном, зобов’язані також сплачувати податок, задекларувавши отримані доходи (ст. 170 Податкового кодексу України).

Для уникнення подвійного оподаткування укладено низку угод з іншими країнами. На сьогодні чинні більше ніж 70 двосторонніх міжурядових угод (конвенцій) про уникнення подвійного оподаткування. Це такі країни, як Польща, Чехія, Словаччина, Болгарія, Іспанія, Португалія, Вірменія, Білорусь, Грузія, Швеція, Норвегія, Латвія, Литва, Естонія тощо.

Згадані договори передбачають, що податок з доходів, сплачений за кордоном, зараховується в зменшення податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб в Україні. Тобто двічі з однієї суми податок сплачувати не потрібно.

Для зарахування страхового стажу, набутого за кордоном в державах, з якими укладено двосторонні угоди, громадянин України повинен офіційно (легально) працювати за кордоном (в деяких випадках не менш, ніж певний період часу – рік) та сплачувати всі відповідні відрахування там, зокрема соціальний внесок.

До таких країн належать держави колишнього Радянського союзу і держави СНД: Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Російська федерація, Молдова, Грузія, Азербайджан, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан), держави Прибалтики (Латвія, Литва, Естонія), ближнього та далекого зарубіжжя (Польща, Чехія, Словаччина, Болгарія, Іспанія, Португалія тощо).

Повний перелік країн, з якими укладені угоди, розміщено на сайті Пенсійного фонду України.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *