Організація Онищенка відстежувала дії НАБУ, – прокурор

Члени злочинної організації Олександра Онищенка могли відслідковувати дії детективів Національного антикорупційного бюро України з метою незаконного впливу на різних службових та фізичних осіб.

Як повідомляє «Судовий репортер», відповідна інформація, надана прокурором, відображена в ухваліСолом’янського суду за підсумками підготовчого засідання.

Обгрунтовуючи необхідність покладення обов’язків на обвинувачених, прокурор вказав, що під час обшуку в офісі злочинної організації в одному з кабінетів виявили та вилучили копії процесуальних документів у кримінальному провадженні, які, зважаючи на таємницю досудового розслідування, не могли опинитися у розпорядженні цих осіб на законних підставах, а саме: ухвали слідчого судді Солом’янського районного суду Києва від 22.12.2015 про надання детективам Національною антикорупційного бюро України тимчасового доступу до реєстраційних справ ТОВ «Надра Геоцентр» і ТОВ «Фірма Хас», запиту детектива та відповіді Миронівської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області про надання інформації та документів стосовно діяльності зазначених суб’єктів господарювання, запиту до ДФС України про надання інформації стосовно сплати вказаними платниками податків ренти за користування надрами, запиту до НАК «Нафтогаз України» про надання інформації щодо укладання ПАТ «Укргазвидобування» договорів про спільну діяльність з ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ «Фірма Хас», ТОВ «Карпатнадраінвест», перелік ухвал слідчих суддів Солом’янського районного суду Києва про надання тимчасового доступу до документів, пов’язаних з діяльністю зазначених підприємств, а також так звана «Довідка щодо дій детективів Національного антикорупційного бюро України по ряду підприємств», в якій ідеться про обсяг проведених слідчих дій у справі.

Суд зазначив, що не має підстав не довіряти інформації прокурора, а тому суд погоджується з доводами, обвинувачені метою уникнення кримінальної відповідальності можуть покинути територію України, впливати на свідків чи інших обвинувачених.

Зокрема, Валерій Постний, якому відводиться роль співорганізатора в «газовій справ, має право на постійне проживання в Німеччині. Крім того, упродовж січня 2014 року по квітень 2016 року він 50 разів перетинав державний кордон України, причому п’ять разів відвідував Росію, а також двічі – окуповану територію АР Крим.

Постним контролюється ряд офшорних компаній, зареєстрованих у Кіпрі, в тому числі «Ведестіма Трейдінг ЛТД», офіційним представником по довіреності якої він є.

Нагадаємо, що 7 листопада Солом’янський суд Києва закінчив підготовче засідання і призначив до розгляду справу за обвинуваченням 8 осіб, яких антикорупційна прокуратура вважає учасниками злочинної організації нардепа Олександра Онищенка. Розгляд обвинувально акту заплановано на 28 грудня.

Суд також поклав обов’язки на чотирьох обвинувачених, котрі раніше внесли заставу від 3,2 до 10 млн грн, іншим чотирьом обвинуваченим обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічний час доби.

Нагадаємо, що справу скеровано до суду ще у травні 2017-го. З того часу суду не вдавалося завершити стадію підготовчого засідання.

У справі вісім обвинувачених, серед яких Валерій Постний, якого НАБУ вважає співзасновником і співорганізатором злочинної організації нардепа Олександра Онищенка, а також колишній перший замголови правління «Укргазвидобування» Олександр Сомов, екс-заступник голови правління «Укргазвидобування» Вадим Шленчак і Олена Ченцова, яка працювала начальником управління «Укргазвидобування». Інші обвинувачені  – начальник відділу реалізації ПрАТ «Пласт» Мар’яна Гречанюк, Юрій Смаглюк, адвокат Олександр Сергієнко, Дмитро Кравченко – їм слідство відводить роль виконавців.

26 липня 2018 року НАБУ закінчило розслідування «газової справи» нардепа Олександра Онищенка. Оскільки підозрюваний перебуває за межами України, то про завершення розслідування повідомлено його адвокатів.

За версією слідства, народний депутат Онищенко є засновником та керівником злочинної організації, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року протиправно заволоділи понад 1,6 млрд грн від реалізації природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування».

Внаслідок таких дій ПАТ «Укргазвидобування» (100% акцій належать державній НАК «Нафтогаз України») спричинено збитки в сумі більш ніж 740 млн грн.

Загалом детективи встановили причетність до участі у «газовій схемі» 29 осіб. З-поміж них — двоє близьких людей, які виконували роль співорганізаторів, решта — працівники ПАТ «Укргазвидобування», юрист, фінансисти, керівники компаній тощо.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *