Ощадбанк продає один із заводів «Креативу»

Державний Ощадбанк 9 червня проведе аукціон з продажу одного з заводів із виробництва спреду та маргарину групи компаній «Креатив», яка є боржником банку.

Ощадбанк виставив на електронний аукціон OpenMarket держпідприємства «СЕТАМ» завод із виробництва спреду та м’якого маргарину, який знаходиться в Кіровоградській області, с. Соколівське Кропивницького району, повідомляє ДП.

Стартова ціна лоту становить 47 618 515 грн (47,6 млн грн). Дата проведення аукціону 9 червня 2020 року.

Лот складається з комплексу будівель загальною площею 4351,2 кв.м, має обладнання в кількості 292 одиниць та устаткування заводу з виробництва спреду та м’якого маргарину.

«З нашого аукціону за весь час співпраці було успішно реалізовано 48 лотів від Ощадбанку на 426 952 652 грн. Тому я впевнений, що і цей лот не стане виключенням і колишній завод знайде нового власника та буде відновлений», – наголосив в.о. гендиректора «СЕТАМ» Олександр Мамро.

Зазначимо, що група компаній «Креатив» є найбільшим боржником Ощадбанку, який проводить активну претензійно-позовну роботу по поверненню боргів групи «Креатив».

Суд розпочав банкрутство «Креативу» 6 червня 2016 року. Загалом до судів загальної юрисдикції подано 23 позовних заяви про стягнення заборгованості з групи компаній «Креатив» та їх поручителів – фізосіб Максима Березкіна та Юрія Давидова.

Загальна сума присуджених до стягнення коштів за всіма судовими рішеннями складає $328 млн, 12 млн євро, 824 млн грн з Березкіна та $306 млн, 12 млн євро, 716 млн грн з Давидова.

Колишній народний депутат Станіслав Березкін як бенефіціар групи компаній «Креатив» у 2013-2014 рр. організував заволодіння коштами Ощадбанку на $20 млн. Наприкінці вересня 2019 року Березкіну оголосили підозру.

У провадженні САП до кримінальної відповідальності притягнуто 13 осіб, серед яких, зокрема:

– ексдиректорка департаменту корпоративного бізнесу держбанку (наразі заступниця голови правління Ощадбанку Ірина Земцева (суд відмовився відсторонити її від роботи);

– колишній начальник управління проектного фінансування Ощадбанку (звільнився у 2015 році з держбанку);

– ексначальниця відділу управління проектного фінансування Ощадбанку (наразі — очільниця зазначенного управління держбанку);

– ексбенефіціари групи компаній «Креатив» (наприклад, дочка Станіслава Березкіна Вікторія чи син Максим);

– низка ексслужбовців та посадових осіб підприємств, що входять до складу групи компаній, та оцінювач (арештовано майно ексголовної бухгалтерині).

За даними слідства у 2013–2014 рр. посадові особи приватних підприємств, що входили до групи «Креатив», у змові з посадовими особами Ощадбанку з метою одержання і використання для особистих потреб $20 млн, підробили документи з метою отримання в держбанку кредиту на відповідну суму нібито на купівлю насіння соняшника.

Після отримання коштів власники «Креативу» вивели їх за кордон на рахунки компаній, зареєстрованих у Белізі та Швейцарії. Згодом цими ж грошима сплатили купівлю корпоративних прав компаній, що володіли цінною нерухомістю в Україні.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *