Ощадбанку повернули доступ до грошей за Промінвестбанк

Державний Ощадбанк може отримати частину із понад $1,3 млрд компенсації від РФ за втрати в Криму.

Верховний Суд, розглянувши клопотання Ощадбанку про закриття провадження за апеляційною скаргою ПрАТ «Фортуна» на ухвалу Київського апеляційного суду в справі рішення Міжнародного комерційного арбітражу – Арбітражного трибуналу у справі за позовом Ощадбанку до Російської Федерації, відповідно до якого банку присуджено компенсацію понад $1,3 млрд, постановив його закрити.

ВС також постановив поновити дію ухвали Київського апеляційного суду від 17 липня 2019 року, згідно з якою Ощадбанку надано дозвіл на примусове виконання рішення мжнародного арбітражу.

Верховний Суд зазначив, що переглянув своє попереднє рішення від 25 листопада через те, що «Фортуна» не брала участі в справі та не мала права оскаржувати відповідний дозвіл.

У зв`язку з закриттям апеляційного провадження клопотання Ощадбанку про забезпечення позову розгляду не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Історія стягнення акцій Промінвестбанку почалася в травні 2018 року. Гаагський суд постановив, що Росія має відшкодувати ряду українських компаній збитки за анексію Криму в розмірі $159 млн.

Позов подали ексголова ПриватБанку Олександр Дубілет і 18 компаній, пов’язаних з ексвласниками Промінвестбанку або ПриватБанком, у т.ч. ПрАТ «Фортуна».

У вересні 2018 року Київський апеляційний суд арештував акції Промінвестбанку на виконання рішення міжнародного арбітражу щодо стягнення з РФ компенсацій за українські активи в Криму.

Після цього Державна виконавча служба виставила 99,7726% акцій Промінвестбанку на аукціон.

Торги з продажу Промінвестбанку мали пройти 11 лютого цього року на біржі ПФТС. Стартова ціна лоту була знижена вдвічі в порівнянні з ціною на першому аукціоні – до 266,05 млн грн. Попередні два аукціони не відбулися, через відсутність покупців.

Проте в той самий день Окружний адмінсуд Києва заборонив продаж 99,7% акцій Промінвестбанку.

2 березня Стокгольмський арбітраж знову заборонив продаж акцій Промінвестбанку – української «дочки» російського «ВЕБ.РФ».

У березні фінкомпанія «Фортіфай» купила 99,77% акцій Промінвестбанку за 269 млн грн на аукціоні з продажу арештованих активів.

У жовтні новими власниками ФК «Фортіфай» стали люди з оточення олігарха Ігоря Коломойського.

8 жовтня Антимонопольний комітет дозволив бізнесмену та банкіру Сергію Тігіпку опосередковано купити Промінвестбанк. АМКУ надав дозвіл Luregio Ltd. на купівлю 100% у капіталі ТОВ «Фінансова компанія «Фортіфай», що означає опосередковане придбання Промінвестбанку.

30 жовтня Нацбанк дозволив Тігіпку стати власником «Фортіфай», яка володіє Промінвестбанком.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *