Ощадбанку повертають ліцензії для роботи на фондовому ринку

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку скасувала своє рішення про анулювання ліцензій Ощадбанку з андеррайтингу та діяльності з управління цінними паперами.

НКЦПФР рішенням № 867 від 29 грудня скасувала власне рішення № 281 від 26.04.2018 року «Щодо анулювання ліцензій на провадження професійної діяльності на фондовому ринку ПАТ «Державний ощадний банк України».

Регулятор фондового ринку пішов на такий крок у зв’язку із ухваленням постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 08.12.2020 року у справі 826/9228/18.

НКЦПФР скасувала своє рішення про анулювання ліцензії Ощадбанку та доручила управлінню ліцензування інфраструктури фондового ринку забезпечити внесення відповідних змін до ліцензійного реєстру професійних учасників ринку цінних паперів; оприлюднити це рішення на офіційному сайті комісії; повідомити у встановленому порядку АТ «Державний ощадний банк України», ПАТ «Національний депозитарій України», Національний банк України про це рішення.

8 грудня 2020 року Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу Ощадбанку та скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва від 12 жовтня 2020 року.

Апеляційний суд задовольнив вимогу Ощадбанку, визнав протиправним та скасував рішення НКЦПФР №281 від 26.04.2018 року «Щодо анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку ПАТ “Державний ощадний банк України”».

26 квітня 2018 року регулятор анулював ліцензії Ощадбанку на провадження професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з торгівлі цінними паперами, а саме: андеррайтингу (серія АЕ №642065 від 19.06.2015 року); діяльності з управління цінними паперами (серія АЕ №642066 від 19.06.2015 року).

НКЦПФР зробила це у зв`язку з нездійсненням ліцензіатом вищевказаних видів професійної діяльності на фондовому ринку протягом року.

Але колегією суддів встановлено, що АТ «Ощадбанк» не допустив жодних порушень ліцензійних умов на ринку цінних паперів, а такої підстави для анулювання ліцензії як «нездійсненням ліцензіатом професійної діяльності на фондовому ринку протягом року» не має у профільному законодавстві.

При цьому Ощадбанк надав докази роботи на ринку: він надавав послуги з андеррайтингу та послуги платіжного агенства для випуску облігацій внутрішньої місцевої позики міста Львів.

Протягом 2017 року позивач також проводив дії, спрямовані на досягнення результату щодо надання послуг андеррайдингу і іншим клієнтам, зокрема ПАТ «НАК Нафтогаз України».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *